Startul ediției din 2019 a celui mai important concurs interactiv de educație forestieră din Europa, „Tineri în pădurile Europei”, organizat în România sub patronajul Regiei Naționale a Pădurilor, a fost dat săptămâna aceasta, bihorenii fiind invitați să concureze, pentru a ajunge la etapa europeană, care se va desfășura în Cehia.

 

Înscrierea pentru etapa județeană se face prin intermediul Palatului Copiilor de pe raza județului. Obiectivul principal al concursului constă în conștientizarea și educarea tinerei generații asupra patrimoniului natural european, conservarea biodiversității și gestionarea durabilă a pădurilor. Printre țările implicate în concurs se numără: Austria, Cehia, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Ucraina. Concursul se desfășoară în trei etape - județeană, națională și europeană (la care participa echipa câștigătoare la etapa națională).

„Tineri în pădurile Europei” se adresează elevilor de liceu care, la începutul anului școlar respectiv, au vârste cuprinse între 14 și 19 ani. La concurs se pot înscrie echipaje formate din trei elevi și un profesor coordonator. Condiția obligatorie de participare la concurs este cunoașterea limbii engleze la nivel mediu. La nivel național, concursul va cuprinde următoarele etape: etapa I, pe județ, perioada de înscriere a participanților 1-12 aprilie 2019, iar organizarea propriu-zisă a concursului va avea loc în perioada 15-21 aprilie 2019 (coordonată de Palatul Copiilor în colaborare cu Direcțiile Silvice). Această etapă constă în rezolvarea de către elevi a unui test de 50 de întrebări tip grilă, într-un interval de timp de maxim 2,5 ore; etapa II - preselecția națională, în data de 11 mai - constă în elaborarea unui eseu pe teme forestiere. Această etapă se va desfășura la sediul Direcției Silvice. În urma evaluării vor fi selectate 15 echipe ce vor participa la etapa națională; etapa III – națională, în perioada 10-13 iulie 2019 (coordonată de reprezentanți ai Romsilva, Ministerului Educației și Cercetării și ai Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus”) - va consta în participarea elevilor în cadrul a doua probe: test grilă - echipele de elevi vor rezolva un set de 30 de întrebări, într-un interval de maxim o oră, și proba practica - formată din sarcini precum recunoaștere specii de arbori și arbuști, vânătoare de comori și alte activități practice în teren. Ocupanții locurilor 1, 2 și 3 la etapa națională primesc premii din partea RNP-Romsilva.

Echipa câștigătoare la faza națională (locul 1), împreună cu profesorul coordonator, va reprezenta România la etapa europeană a concursului, în Cehia. În anul 2017, etapa europeană a fost organizată la Sopron (Ungaria), iar în anul 2018, în Lituania. În 2018, etapa națională a concursului YPEF a fost organizată la sediul administrației Parcului Național Călimani, în perioada 20-22 iunie.