Universitatea din Oradea, prin Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, a avut oaspeți de seamă, de la cinci universități europene, în cadrul Conferinței „Children with complex intellectual and developmental disabilities: the experiences and outcomes from an Erasmus+ Collaboration”, organizată la Hotelul DoubleTree by Hilton, vineri, 24 mai.

Evenimentul științific a reunit peste 70 de participanți (cadre didactice, specialiști ai domeniului științelor educației și psihopedagogiei speciale, cadre medicale, practicieni, dar și studenți) care au dezbătut problematica educației copiilor și tinerilor cu dizabilități intelectuale și de dezvoltare, analizând modalitățile prin care aceste demersuri educaționale pot fi îmbunătățite, în special prin apelul la bunele practici ale celorlalte țări europene.

Conferința se înscrie în acțiunile derulate în cadrul unui Proiect Erasmus+ în care Universitatea din Oradea, prin Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, este parteneră, alături de alte cinci universități europene: Stockholm University (Suedia), University of Hertfordshire (Marea Britanie), Queen’s University of Belfast (Irlanda de Nord), Napier University of Edinburgh (Scoția), Oslo Metropolitan University (Norvegia).

Conferința a fost deschisă de prof. univ. dr. Marcela Prada, prorector al Universității din Oradea, care a transmis mesajul de bun venit din partea conducerii universității, oferind oaspeților, în semn de apreciere, câteva plachete aniversare și ghiduri de prezentare, aceasta fiind urmată de prof. univ. dr. Florica Orțan, ca organizator al conferinței, și de Jude Tah, coordonatorul Proiectului. După aceea, reprezentanții universităților partenere au susținut câteva prelegeri referitoare la practicile educaționale cu copiii și tinerii cu dizabilități, legislații, politici educaționale, studii de caz sau alte particularități care să sprijine mai buna înțelegere a problematicii în cauză, antrenându-i pe cei prezenți în discuții și problematizări asupra temelor dezbătute. Din partea instituției gazdă, Universitatea din Oradea, au susținut prezentări prof. univ. dr. Florica Orțan, lect. univ. dr. Julien Kiss-Ferenc, prof. Alexandru Carțiș, precum și prof. Adina Cărădan, de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” Oradea, participant în cadrul mobilităților din cadrul proiectului Erasmus+.

Cea de-a doua parte a acitivăților a fost reprezentată de workshop-uri tematice, în care participanții, împărțiți în grupe de lucru, sub coordonarea invitaților, au dezbătut realitățile din spatele educației copiilor și tinerilor cu dizabilități, încercând să găsească, împreună, noi modalități de abordare a problemelor care se ivesc în acest context delicat, direcții de cercetare, politici publice, proiecte educaționale și eventuale perspective în dezvoltarea și îmbunătățirea acestui domeniu de activitate didactică.

Conferința s-a bucurat de un real succes, exprimat de către toți cei prezenți, care au mărturisit că această acțiune a avut un impact benefic asupra modului în care înțeleg acest climat educațional special, ajutându-i foarte mult în activitatea lor, mai ales prin apelul la practicile existente și propice aplicate în alte comunități europene, aducând un real aport dezvoltării și evoluției standardelor de lucru autohtone, la nivelul comunității europene.

Alexandru Mihai CARȚIȘ