Anna-Monika Muscaş, profesoară de informatică la Colegiul Tehnic "Traian Vuia" din Oradea, a fost singura româncă invitată la Centrul Spaţial din Huntsville, SUA, unde specialiştii NASA au învăţat profesorii din întreaga lume noi metode de predare pentru a creşte interesul studenţilor faţa de ştiinţă şi matematică.

Tabăra a avut loc în perioada 14 - 27 iunie 2013, la aceastaparticipând 210 profesori din 27 de ţări şi 42 de state americane. Ca urmare a participării la program, profesoara din Oradea s-a alăturat altor 45 de profesori români care au fost aleşi să participe la programul Honeywell Educators în cei nouă ani de la înfiinţarea programului. Tabăra de la Centrul Spaţial din Huntsville a constat în cinci zile de traininguri intensive, 45 de ore de cursuri şi laboratoare practice, în urma cărora profesorii au câştigat noi abilităţi de predare în domeniul ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii şi au învăţat cum să abordeze subiectele tehnice într-un mod distractiv şi inspiraţional. Aceştia au urmat cursuri de dezvoltare profesională, laboratoare practice şi activităţi de teren aliniate la standardele globale pentru învăţământul matematic şi ştiinţific. Profesorii au beneficiat de simulări de zbor la standardele cele mai ridicate, de simulări ale unor misiuni spaţiale, instructaje de supravieţuire atât pe pământ, cât şi pe apă, precum şi de programe interactive despre dinamica zborului. "Experienţa este unică, pentru că ai ocazia să înveţi tehnici noi de abordare a programei şcolare şi de a le trezi elevilor interesul pentru ştiinţă, într-un stil foarte practic", a spus Anna-Monika Muscaş.

Va pune în practică lucrurile învăţate

Odată cu începerea noului an şcolar, profesoara intenţionează să includă în programa şcolară un curs opţional pentru elevii din clasele IX - XII, în care să îmbine disciplinele ştiinţifice (fizică şi chimie) cu informatica. "Copiii vor avea ocazia să lucreze în echipă, să dezvolte un proiect pe care apoi să-l şi ducă la bun sfârşit. Ne gândim să începem cu construcţia unei navete spaţiale. În fiecare clasă sunt elevi dornici de cunoaştere, care se implică şi sunt dispuşi să se ajute unii pe alţii. Un astfel de curs opţional îi va ajuta să-şi dezvolte nu numai abilităţile tehnice şi ştiinţifice, dar şi capacităţile de inter-relaţionare", spune profesoara din Oradea. Pentru a participa la programul HE@SA, candidaţii trebuie să parcurgă un proces detaliat de selecţie, fiind asigurată astfel includerea profesorilor cu cele mai bune calificări. Odată selectaţi, profesorii primesc burse complete, care includ transportul, sesiunile de pregătire, mesele şi cazarea pentru întreaga durată a programului, sponsorizate de Honeywell şi de angajaţii săi. Honeywell este o companie americană, lider în producerea şi dezvoltarea de diverse tehnologii, oferind clienţilor din întreaga lume produse şi servicii aerospaţiale, tehnologii de control pentru construcţii, locuinţe şi industrie, turbosuflante şi materiale performante.