Sala Polivalentă a Universității din Oradea a fost plină ochi, marți, 1 octombrie, la festivitatea de deschidere a anului universitar.

Discursurile, pe alocuri sabotate de sonorizare, au fost mult mai pragmatice și la obiect decât în anii precedenți, semn că universitarii încep să își înțeleagă locul și rolul în viața tinerilor și, mai ales, în cea a orașului.

Schimbarea s-a văzut chiar de la moderatorul evenimentului, Olivia Burtă, prorectorul responsabil cu studenții, care a avut un discurs mult mai bine articulat, fără patetismele și aerele de superioritate din anii trecuți.

„Este o onoare pentru mine ca pentru a patra oară să conduc această ceremonie”, a spus Olivia Burtă, care i-a rugat apoi pe boboci și pe părinți să se ridice în picioare, pentru a fi aplaudați de toți studenții și profesorii. Rectorul Constantin Bungău, ca în fiecare an, a făcut o scurtă prezentare a universității, subliniind că instituția va serba în curând 240 de ani de la înființare. „Anul acesta avem 99 de programe de licență, 61 de masterat și 17 de doctorat. În toate acestea punem accent pe domeniile strategice de dezvoltare la nivel național. Suntem bucuroși că în 2019, la admitere, am înregistrat o creștere cu 10% a numărului de studenți. Avem 3.580 de studenți la licență în anul I, 1.479 la master și 162 la doctorat, ceea ce ne duce la 5.221 de boboci. Dintre aceștia, 1.021 sunt studenți străini”, a spus Constantin Bungău, care, tocmai când vorbea despre banii aduși de Universitate prin proiecte naționale și internaționale, a început să fie sabotat de sistemul de sonorizare, care îi mânca ba din consoane, ba din vocale. Sesizând penibilul situației, rectorul a schimbat microfonul, dar sabotajul a continuat, cei adunați în sală abia înțelegând ce spunea.

„Dacă anul care a trecut am reușit să primim din nou, din partea ARACIS, calificativul „grad de încredere ridicat”, în următorii ani va trebui să demonstrăm că îl merităm. Suntem o echipă mare de colegi care lucrăm astăzi la Universitate. 883 de cadre didactice titulare, din care 118 profesori, 206 conferențiari, 445 lectori și 114 asistenți, și 487 personal didactic auxiliar. În total 1.370 de colegi. Mai avem aproape 200 de colaboratori pensionari. Vreau să le mulțumesc și să îmi exprim recunoștința pentru munca prestată și contribuția adusă la dezvoltarea universității tuturor celor 20 de cadre didactice care anul acesta s-au pensionat. Au fost promovate 25 de cadre didactice în acest an universitar, unele din afara Universității din Oradea”, a mai spus rectorul.

Educația, cea mai puternică armă

Cel mai emoționat dintre profesori a fost noul șef al Senatului Universității din Oradea, Aurel Căuș. Acesta a avut un discurs bun, subliniind că Universitatea nu vinde talente, ci doar le șlefuiește și nici informație, care se găsește peste tot, ci încearcă să-i ajute pe studenți să o diferențieze pe cea falsă de cea adevărată și pe cea bună de cea rea. „Să fiți stăpâni ai tehnologiei și nu stăpâniți de ea”, a mai spus Căuș.

Viceprimarul Florin Birta a mai variat puțin discursul de anul trecut, păstrând fraza de bază, aceea că un oraș puternic nu poate exista fără o universitate puternică. „Vă mulțumesc că ați ales Oradea. În acest moment, 200 de români părăsesc țara în fiecare zi, adică în jur de 85.000 pe an, cam jumătate din cât este Oradea. Trebuie să găsim soluții pentru a opri acest flux pentru că nu mai avem forță de muncă nici calificată, nici necalificată. Implicați-vă în structurile orașului, în viața comunității, faceți voluntariat, fiți activi, doar așa vom construi un oraș modern în care să trăim cu toții, fericiți”, a spus Birta, care a vorbit și despre cele două cămine a căror construire va începe în primăvară.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Traian Bodea, le-a urat mult succes studenților, iar episcopul greco-catolic Virgil Bercea a citat din cuvintele spuse de Papa Francisc. „Trei sunt cuvintele care ar trebui să vă definească. Încredere, înțelepciune și tenacitate. Încredere că ați ales un loc bun în care să învățați și să vă construiți viitorul, înțelepciune – să nu vă pierdeți dorința de a ști și face mai mult, și tenacitate, pentru că perseverența este foarte importantă în căutarea binelui, a adevărului și a frumosului. Veți avea lângă voi profesori care să vă călăuzească pașii”, a spus Virgil Bercea.

Șeful studenților din Senatul Universității și-a început discursul cu un citat din Nelson Mandela, impresionându-i şi pe studenții străini din sală: „Educația este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba lumea”, a spus Alin Cîndea, care apoi le-a dat sfaturi colegilor: „înscrieți-vă într-o asociație studențească, fiți cetățeni moderni, cereți-vă drepturile și semnalizați-ne atunci când ele vă sunt încălcate. Și pentru că știu că și vouă vă plac serialele, închei cu unul din citatele mele preferate: dacă nu câștigi cunoștințe, conexiuni sau bani, îți pierzi timpul”.

Colega lui, Ioana Melania Sandu, boboacă la Facultatea de Arte, a povestit că a ales să vină la Oradea pentru că i-a plăcut lucrările și atmosfera pe care  le-a văzut în galerii și în facultate.

Festivitatea s-a încheiat, ca în fiecare an, cu înmânarea, de către decani, a carnetelor de excelență studenților care au intrat cu cele mai mari note.