Asociaţia Culturală Pro România Europeană, în parteneriat cu Universitatea din Oradea, aniversează trei ani de existență. Cu această ocazie a organizat, luni, 15 iunie, sesiunea culturală "Starea educaţiei şi sănătăţii în Bihor-Crişana".

Comitetul de organizare a fost compus din prof. univ. dr. Ion Zainea, prof. univ. dr. Ioan Simuț şi prof. dr. Dumitru Ogășanu. În timpul dezbaterii au expus idei prof. univ. Mihai Drecin, care a subliniat faptul că ministrul Învățământului din guvernarea liberală a contribuit la desființarea liceelor pedagogice și a școlilor profesionale, ceea ce a condus la lipsa forței de muncă în multe domenii. Că învățătorii cu vocație și pregătire pedagogică au fost înlocuiți de suplinitori necalificați, mai ales în mediul rural. Profesorul Constantin Butișcă, care a fost mulți ani directorul Liceului C.F.R. din Oradea, a deplâns starea calității pregătirii absolvenților în Transporturi și Telecomunicații, fapt ce se reflectă dezastruos în activitatea și competitivitatea acestor domenii. Vorbitorul a prezentat cartea "Școlile din Oradea", precum și volumul "Bisericile Ortodoxe din Oradea".

Dr. Hadrian Borcea, șeful SMURD Bihor, a prezentat evoluția pozitivă, modernizarea dotării și perspectiva de progres sub conducerea secretarului de stat dr. Raed Arafat. A menționat finalizarea apropiată a heliportului de la "Spitalul Județean Oradea" și deschiderea unui heliport în apropierea Spitalului Municipal Beiuș. Prof. jurist Dacian Palladi a subliniat nevoia de calitate a educației din cauza saltului uriaș în comunicații, care amplifică clivajul actual între generații, iar prof. dr. Dumitru Ogășanu a subliniat, în calitate de moderator, utilitatea dezbaterilor atât în domeniul educației, cât și al Sănătății şi nevoia de continuare a dialogului cu instituțiile publice implicate. A mai spus că la Hotelul Crișana s-au deschis expoziții de artă fotografică și pictură pe sticlă şi că în august a.c., la inițiativa asociației, va fi dezvelită statuia marelui om de stat Ion I.C. Brătianu.

În încheierea discuțiilor, istoricul Ion Zainea a subliniat faptul că  Asociaţia Culturală Pro România Europeană, care cuprinde 32 de membri fondatori, membri activi și de onoare, a realizat mai multe activități culturale și științifice, în parteneriat cu Direcția de Cultură și Patrimoniu Bihor, Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai, Revista "Cele trei Crișuri", care a aniversat 95 de ani de existență, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Prefectura, Consiliul Județean și Primăria Oradea. Cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Bihor, Asociația a implementat Proiectul Promovarea relațiilor cu asociații culturale ale românilor din Republica Moldova, Bucovina și Ungaria.