Ca şi cum nu ar fi fost suficient, după ce medicii au intrat în grevă şi continuă şi astăzi să protesteze, de la începutul săptămânii şi profesorii sunt în grevă. În Bihor au intrat în grevă 4.000 de cadre didactice, urmând ca miercuri 50 dintre aceştia să meargă la protest în Bucureşti.

Cadrele didactice afiliate Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au intrat ieri în grevă japoneză, o parte dintre ei protestând chiar la sediul Guvernului. În şcolile din judeţul Bihor protestează în jur de 4.000 de profesori, atât personal didactic, cât şi nedidactic. "Până miercuri, 30 octombrie, vom fi în grevă japoneză, urmând ca săptămâna viitoare, pe 6 noiembrie, să trimitem 50 de cadre didactice la protestul din Bucureşti", a spus, pentru Crişana, Ştefan Flaviu Zancu, secretarul executiv al FSLI Bihor. În ceea ce priveşte revendicările, profesorii spun că s-au săturat să fie minţiţi că li se acordă 6% din PIB şi să primească doar 2,6-3% din PIB. "Pe lângă acest lucru, adică respectarea legilor pe care ei singuri le-au votat, solicităm să fie modificat statutul cadrelor didactice pentru a fi eliminate actualele discriminări. În prezent există mari probleme în ceea ce priveşte salarizarea şi plata per capita, iar banii nu ajung în ultimul trimisteru, pentru a ne fi plătite salariile. Mai vrem reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru profesorii care au gradul didactic I şi 25 de ani vechime şi decontarea cheltuielilor cu naveta din bugetul de stat pentru că, în prezent, primăriile nu le decontează cadrelor didactice naveta pe motiv că nu au suficienţi bani", susţine Ştefan Flaviu Zancu. Profesorii mai cer reintroducerea sporului de doctorat, debirocratizarea, acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul auxiliar, majorarea salariilor personalului nedidactic (sporul de vechime să fie plătit separat) şi depolitizarea învăţământului, adică alegerea directorilor în şcoli să nu fie făcută doar de factorul politic.    

"Din stradă, cu lehamite!"

Chiar dacă nu protestează împreună, şi cadrele didactice afiliate Blocului Naţional Sindical (BNS) sunt nemulţumite. Ieri, între 14.30 şi 15.30, filiala Bihor a BNS împreună cu sidicatele din Federația Spiru Haret Bihor s-au adunat în faţa Prefecturii (120 de persoane, conform propriilor declaraţii) şi au citit un mesaj de protest adresat autorităţilor publice. "Aproape un sfert de secol de lipsă de respect, este prea mult. Mesajul se adresează Guvernului Ponta şi coaliţiei USL care ne-au dovedit că după un an şi jumătate de guvernare, politicianul român s-a născut cu nărav de căpătuială şi nu are poftă să schimbe nimic, ruşinea acestei ţări o poartă obrazul tuturor aleşilor din ultimii 24 de ani. Din stradă vă huiduim cu lehamite", a spus liderul BNS Bihor, Nicolae Morgovan care a amendat apoi incapacitatea guvernelor din ultimii ani de a implementa strategii şi politici publice care să ducă la creşterea numărului de locuri de muncă, transformarea salariaţilor din învăţământ în "vaci de muls" pentru stat, incapacitatea de a menţine preţurile utilităţilor la un nivel permisiv, incapacitatea de a negocia la un nivel decent redevenţele pentru resursele minerale, demolarea sistemul sanitar, transformarea sistemuui  de asistenţă socială într-un instrument de umilinţă şi tortură pentru beneficiari şi incapacitatea de a concepe şi aplica o strategie coerentă de dezvoltare a agriculturii în România.