Pentru a putea asigura un proces educațional de calitate în mediul online, Primăria Municipiului Oradea a propus achiziția unor echipamente și dispozitive necesare optimizării procesului, la toate unitățile de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică din Oradea. Proiectul este abia la început, dar este îmbucurător că și-au depus deja oferte trei operatori economici.

Ofertele în cadrul proiectului „Educație digitală în învățământul preuniversitar din municipiul Oradea” (lot 1) și furnizarea de echipamente hardware TIC (laptop-uri, camere web, routere wireless și table interactive) în cadrul proiectului: „Educație digitală în învățământ” (lot 2) au fost depuse de către Union Co, având subcontractant pe Vodafone România - pentru lot 1 și lot 2, Orange Romania, având subcontractant pe Certsign - pentru lot 1 și CG&GC Hitech Solutions SRL, având subcontractanți pe Certsing și Vodafone România - pentru lot 1. Valoarea estimată a contractului este de aproape 22.23 de milioane de lei.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă asigurarea condițiilor optime pentru digitalizarea sistemului de învățământ preuniversitar din Oradea, în vederea facilitării accesului echitabil al tuturor elevilor la procesul de învățare din mediul online.

Necesitatea acestui proiect derivă din contextul creat de pandemia SARS-CoV-2, lipsa dotărilor cu echipamente a unităților de învățământ preuniversitar de stat de pe raza municipiului Oradea, precum și din nevoia de a asigura accesul tuturor elevilor la educație, de actualitate fiind în acest sens desfășurarea cursurilor preponderent în mediul online.

Se are în vedere achiziția și dotarea elevilor înscriși la unitățile școlare de pe raza municipiului Oradea cu echipamente mobile din domeniul tehnologiei informației, precum și dotarea sălilor de clasă din școli și a cadrelor didactice cu echipamente și dispozitive electronice, dotarea a 1.141 de săli de clasă cu un pachet care conține: laptop, tablă interactivă, router wireless și cameră web.

Vor fi achiziționate 7.094 de tablete și câte  1.141 de laptopuri, camere web, routere wireless și table interactive. 

Beneficiarii direcți ai proiectului de educație digitală în învățământul preuniversitar din Oradea vor fi 1.896 de cadre didactice, 9.225 elevi din ciclul primar, 7.398 elevi din ciclul gimnazial, 9.877 elevi din ciclul liceal, 1.431 elevi din învățământul profesional și unitățile de învățământ preuniversitar de stat din Oradea.

Acest proiect va fi implementat de Primăria Oradea, prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională, și va fi finanțat prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.