Reluat după pandemie, proiectul cultural-educativ transfrontalier „Învăţământ şi generozitate - cunoaşterea frumuseţilor României şi Ucrainei prin schimburi culturale reciproce de către elevi şi cadre didactice” continuă, în acest an, la Oradea, cu participarea a peste 70 de elevi și cadre didactice din Maramureșul istoric, partea ucraineană de astăzi.

Tabăra școlară cultural-educativă este organizată de Asociaţia „Morăriţa” din Oradea, prin preotul Tiberiu Moraru, președintele asociației, și are scop de acomodare, familiarizare și integrare a celor 73 de participanți (elevi, cadre didactice și însoțitori) la viața social-culturală din patria mamă, Oradea în special.

Marți, 21 iunie, grupul de vizitatori a fost primit în sala mare a primăriei, de către viceprimarul Arina Moș, care a ținut să le mulțumească pentru vizită și i-a asigurat de tot sprijinul și aprecierea municipalității.

Oaspeții din Maramureșul istoric vor rămâne în orașul de pe Crișul Repede până miercuri, 29 iunie, în aceste zile urmând să viziteze orașul și obiectivele turistice. Este cel mai mare grup care ne vizitează de când a început acest proiect, în acest an transportul acestora fiind asigurat gratuit de municipalitate. 

Cei 73 de elevi și cadre didactice din Maramureșul istoric sunt cazați, și de această dată, la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea. Îi așteaptă zile pline și frumoase, în care vor vizita diferite obiective turistice din oraș, după care se vor relaxa, cu mic cu mare, în Băile Felix.

Ne bucurăm că acest proiect reușește să renască precum pasărea Phoenix din propria cenușă, ducând mai departe visele și aspirațiile unui popor cu care soarta va avea, cu siguranță, o carte mai bună în viitor.

„Neuitarea de țară este măsura prin care românii noștri din Maramureșul istoric, Ucraina de astăzi, înțeleg lumea. Cât timp sunt aici, cu noi, în Patria Mamă, ei uită de război și de neliniște...”, a declarat pentru CRIȘANA Tiberiu Moraru, președintele Asociației Morărița.

Legătura dintre Bihor și Apșa este deja una tradițională și se întemeiază pe faptul că mănăstirea de la Voivozi era chilie a mănăstirii de la Peri, de pe malul drept al Tisei și pe faptul că dr. Mihai Marina, fost consul general al Regatului României la Oradea, era originar din Apșa de Jos.

De altfel joi, 23 iunie, de la ora 10.00, grupul va participa la o manifestare de comemorare a consulului general dr. Mihai Marina, la placa amplasată pe fațada Muzeului „Aurel Lazăr” din Oradea, pentru a aduce un omagiu fiului satului lor. Toți orădenii iubitori de istorie sunt așteptați cu drag la eveniment.