Printr-un Ordin al ministrului Remus Pricopie, începând din anul şcolar 2013 - 2014, media de admitere a elevilor la liceu va fi calculată diferit comparativ cu anii precedenţi. Evaluarea Naţională va avea o pondere de 75% în media finală, iar media pe cei patru ani de gimnaziu, doar 25%. Părerile printre directorii din Bihor sunt împărţite, dar cei mai mulţi dintre ei văd măsura ca fiind benefică.

Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale nr. 4925/2013 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2014-2015, publicat deja la începutul acestei luni în Monitorul Oficial aduce o modificare importantă în ceea ce priveşte admiterea la liceu. Începând cu anul şcolar 2013-2014, proporţia mediei celor patru ani de gimnaziu va fi de 25% în media finală pentru admiterea în învăţământul liceal, măsură care este privită diferit de directorii din Bihor. „Cred că este o măsură bună. Evaluarea Naţională este un examen mult mai bine organizat decât era înainte, iar copiilor le va fi mai uşor aşa. Înainte făceau sacrificii să ia note mari la toate disciplinele chiar dacă nu aveau talent pentru acele materii. Acum nu se va mai alerga după note mari iar elevii îşi vor concentra eforturile pe materiile care le plac şi pe cele din care vor da Evaluarea Naţională", a spus, pentru Crişana, directorul Mircea Mitran de la Şcoala „Oltea Doamna". De o părere asemănătoare a fost şi directoarea de la Şcoala „Dimitrie Cantemir" din Oradea. „Cred că este o măsură benefică. Îi va face pe elevi să înveţe mai mult pentru Evaluarea Naţională. Astfel, se vor consolida şi cunoştinţele elevilor", a spus Viorica Popa.

„Eu le-aş zice copiilor să nu mai înveţe deloc!"

Directorul Palfi-Tamas Sandor de la Şcoala „Juhasz Gyula" din Oradea este însă de o altă părere. Profesorul consideră că măsura este aberantă şi nu doar pentru elevii care vor termina Gimnaziul în acest an şi care, după ce au tras patru ani pentru a avea medii mari la Evaluarea din 2014, se vor trezi că munca lor a fost în zadar, fiind anulată de pixul ministrului.

„Nu mi se pare o măsură bună. Eu le-aş zice copiilor să nu mai înveţe deloc. Este o bătaie de joc pentru cei care s-au străduit şi au învăţat în cei patru ani de gimnaziu. Înainte mi se părea proporţia mai bună. Conta şi ultimul examen, cel de Evaluare Naţională şi cei patru ani de muncă. Acum, toată munca lor va fi ştearsă cu buretele dacă nu vor putea da totul în cele câteva ore de la Evaluare. Dacă se vor îmbolnăvi atunci când trebuie susţinută Evaluarea Naţională? Vor pierde patru ani de şcoală pentru câteva ore, cât durează Evaluarea. Vi se pare corect?", a întrebat retoric directorul de la „Juhasz Gyula". Reluând argumentele ministrului Remus Pricopie, şi anume că s-au constatat diferenţe mari între mediile elevilor din gimnaziu şi cele obţinute la Evaluarea Naţională, directorul Şcolii Dacia a declarat: „Măsura mi se pare foarte bună pentru că media cu care elevii intrau la liceu nu era 100% relevantă pentru cunoştinţele lor. Veneau elevi de la şcoli din sate, unde aveau medii mult mai mari decât cei de la oraş, fără să aibă şi cunoştinţele acestora şi le luau locurile la licee importante şi cu renume. Eu aş fi mers mai departe şi aş fi pus admiterea la liceu doar pe baza examenului de la Evaluarea Naţională. Dacă un elev este foarte bun în cei patru ani, nu are cum să nu ia notă mare şi la Evaluare. În plus, dacă elevii ar învăţa, mediile lor din Gimnaziu ar trebui să corespundă cu cele de la examenul de Evaluare. Când este diferenţă de unul sau două puncte, se poate înţelege, dar când avem diferenţe de patru sau cinci puncte este clar că acolo există nişte probleme. Eu la Dacia am comparat mediile de admitere cu cele obţinute la Evaluare şi nu am constatat diferenţe mari", a explicat, pentru Crişana, Florian Hava.  Indiferent de ce păreri au directorii şcolilor din Bihor, un lucru este cât se poate de evident. Copiii care vor da Evaluarea Naţională anul viitor vor fi dezavantajaţi comparativ cu cei care au dat examenul anul acesta. Asta pentru că au învăţat la toate materiile ştiind că munca lor va însemna 50% din media de admitere la liceu iar acum efortul lor va conta doar în proporţie de 25%.