Bihorenii care pun preț pe informația de calitate, verificată, sunt invitați joi, 28 octombrie, de la ora 18.00, la o conferință on-line pe Zoom, în care se va discuta despre prezentarea denaturată a realității cu scopul creșterii neîncrederii cetățenilor în instituțiile publice.

Organizatorii își propun să ofere publicului o perspectivă mai amplă cu privire la un fenomen care a căpătat tot mai multă amploare în ultima perioadă. Fakenews se referă la un proces complex de prezentare denaturată a realității care are ca scop creșterea neîncrederii cetățenilor în instituțiile publice ale statului și destabilizarea sistemelor politice. Știrile false s-au accelerat pe fondul pandemiei și au erodat legitimitatea unor instituții, au știrbit prestigiul unor persoane și au semănat discordie în societate, adâncind faliile existente.

„Contextul în care ne aflăm reclamă o discuție deschisă, condusă de specialiști de marcă, jurnaliști sau cercetători ai fenomenului fakenews. Vom aborda mijloacele predilecte prin care informațiile false se răspândesc în contextul vieții publice din România, canalele prevalente folosite, precum și modalități prin care cetățenii pot verifica informația și o pot filtra analitic. Vom explora și formele prin care cetățenii obișnuiuți pot să se asigure că nu sunt trași pe sfoară când vine vorba de viața și sănătatea lor, de elemente de bază ale vieții și siguranței lor. Vom pune în discuție și rolul presei și al societății civile când avem o inflație de fakenews care destabilizează viața publică din România”, susțin organiatorii.

Evenimentul va avea două părți, panel și sesiune de întrebări și răspunsuri. Lectori vor fi: Bogdan Oprea - cadru universitar la Facultatea de Jurnalism și Știintele Comunicării, consilier de rang înalt al Uniunii Europene pe comunicare și vizibilitate; Emilia Șercan - fostă jurnalistă de investigații la „Curierul Național” și „Evenimentul zilei”, din 2009 jurnalist independent, iar din 2010 senior editor la cursdeguvernare.ro, lector la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București, coordonatoarea a sute de anchete în care a demascat corupția din România; Codruța Simina, jurnalistă la PressOne, redacția Cluj; Mona Dîrțu, jurnalistă, autoarea newsletter-ului MONDAY Memo și trainer.

Evenimentul este organizat de Asociația „Ține de noi”, împreună cu Fundația „Hanns Seidel Romania”.