25 de elevi din clasa a XII-a de la liceul „Octavian Goga" din Marghita au participat la începutul lunii la programul internaţional de orientare profesională „Job Shadow 2012", un program derulat de organizaţia „Junior Achievement România" de zece ani. În cadrul acestuia, elevii au avut ocazia să afle detalii despre domeniile în care ar vrea să lucreze după finalizarea studiilor.

În cadrul programului, elevii au petrecut o zi la locul de muncă al părintelui (cei din clasele I-X) sau într-o companie, sau instituţie locală (elevii din clasele XI-XII) pentru a înţelege responsabilităţile de la locul de muncă, abilităţile şi competenţele necesare pentru meseria respectivă şi pentru a asista angajatul la îndeplinirea activităţilor specifice postului pe care îl ocupă. Astfel, 25 de elevi din clasa a XII-a au stat pentru o zi „în umbra" unui profesionist dintr-un domeniu în care şi-ar dori să lucreze. Cele mai cerute meserii anul acesta au fost cele de medic anestezist, medic chirurg, asistent medical, farmacist, laborant, programator IT, inginer constructor, arhitect, contabil, referent financiar. În total, peste 90 de liceeni din Marghita au învăţat pentru o zi despre profesii, alături de 80 de profesionişti din companii şi instituţii.

Viaţa, dincolo de băncile şcolii

Companiile şi instituţiile participante în proiect din Marghita au fost Spitalul Municipal, Banca Transilvania, S.C. Farmastar, S.C. Elfi Const şi Prosoft Daniel. „Proiectul din acest an a fost o reuşită. O dovedeşte implicarea elevilor şi reprezentanţilor firmelor participante, cât şi a părinţilor. Şi voluntarii au fost dedicaţi trup şi suflet reuşitei acestei zile", spune profesoara Zenovia Mihuc, coordonatorul local al proiectului. De o părere asemănătoare sunt şi elevii care au luat parte la proiect. „A fost o experienţă interesantă pentru noi. Fiecare medic ne-a prezentat domeniul său de activitate şi ne-a ajutat să ne formăm o idee mai clară despre cum e să fii medic şi să fii în permanenţă la dispoziţia pacienţilor", povesteşte Timea Ciarnau, una dintre elevele de la Liceul „Octavian Goga", din Marghita. „Şase dintre cele zece cele mai căutate joburi astăzi nici nu existau în 1999. Prin acest program internaţional de orientare profesională, elevii pot afla ce înseamnă să fii profesionist şi ce oportunităţi există pentru ei, în calitate de viitori absolvenţi", declară Daniela Staicu, Marketing & Communication Manager la „Junior Achievement România". Aflat la a zecea ediţie în România, „Job Shadow" este un parteneriat internaţional între mediul educaţional şi comunitatea de afaceri pentru familiarizarea tinerei generaţii cu piaţa forţei de muncă. Programul are ca scop principal promovarea în rândul elevilor a unei mai bune înţelegeri a profesiei pe care o doresc şi a modului de funcţionare a unei companii. În acest an, în program participă peste zece mii de elevi cu vârstă cuprinsă între 7 şi 19 ani, din 94 de localităţi.