Internatele unităţilor de învăţământ, luate cu asalt de către elevi
În fiecare an, odată cu începerea anului şcolar, una din preocupările elevilor care au absolvit o unitate de învăţământ din mediul rural este de a-şi găsi un loc în internatele instituţiilor de învăţământ preuniversitar, care au astfel de spaţii de cazare. În judeţul nostru, 21 de unităţi şcolare pun la dispoziţia elevilor spaţii de cazare, dintre acestea 11 fiind în Oradea.
La Colegiul "Emanuil Gojdu" locurile sunt ocupate 100%
Elevii care au dorit să se cazeze pe unul din cele 76 de locuri de care dispune internatul Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu" au trebuit să-şi depună cererea până în data de 10 septembrie, însă s-au primit cereri şi ulterior. Potrivit informaţiilor primite de la Dorel Tifor, directorul unităţii şcolare, în prezent toate locurile au fost ocupate de elevi. Prioritate au avut elevii care urmează cursurile acestei instituţii de învăţământ, însă au fost cazaţi şi elevi de la alte şcoli: Colegiul Tehnic "Dimitrie Leonida", Liceul Pedagogic "Iosif Vulcan" sau Colegiul Naţional "Mihai Eminescu". Dacă anul trecut a fost schimbat mobilierul, paturile, mocheta, s-a cumpărat lenjerie nouă, în acest an, au fost realizate lucrări de zugrăvire a coridoarelor şi dormitoarelor (cu trei sau şase locuri), lucrări care sunt în curs de finalizare. Elevii cazaţi în internat plătesc lunar 300.000 de lei vechi, iar masa este obligatorie pentru toţi, preţul pentru cele trei mese fiind de 75.000 de lei. De cantină beneficiază şi alţi elevi din oraş, care doresc să ia masa de prânz aici contra sumei de 35.000 de lei. De asemenea, sunt oferite condiţii şi pentru studiu, în săli de clasă organizate pe niveluri de învăţământ. Internatul are şi un club, televizor, infirmerie etc. "Din punctul nostru de vedere, condiţiile oferite elevilor sunt onorabile", a precizat Dorel Tifor.
Ofertă bogată la Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul"
"Internatul Colegiului are o capacitate de 240 de locuri pe care le oferim atât elevilor şcolii noastre, cât şi solicitanţilor de la alte unităţi. Cele mai multe cereri am primit de la elevi care urmează cursurile Colegiului Tehnic "Constantin Brâncuşi", Colegiului Economic "Partenie Cosma", Grupului Şcolar "Andrei Şaguna" etc. Până în prezent, 80% dintre locurile din internat sunt ocupate. În cazul în care vom avea locuri libere până în 1 octombrie, vom caza şi studenţii care urmează a fi repartizaţi de Universitatea din Oradea. Cert este că, din luna noiembrie, toate locurile vor fi ocupate", ne-a declarat Ruben Filimon, directorul unităţii şcolare. Cei care sunt cazaţi aici achită lunar 250.000 lei vechi, sumă care reprezintă regia, iar pentru trei mese aceştia plătesc 90.000 de lei pe zi. De asemenea, de cantină pot beneficia şi alţi elevi, pentru masa de prânz achitându-se suma de 45.000 lei. Pentru a oferi condiţii cât mai bune celor care sunt cazaţi în internat, printre obiectivele prioritare s-a numărat modernizarea grupurilor sanitare. Din păcate, însă, una dintre problemele cu care se confruntă conducerea şcolii este cea a elevilor care provin din familii cu venituri mici. "Pentru elevii din mediul rural, care provin din familii cu venituri mici, achitarea cheltuielilor reprezintă un efort deosebit. Anul trecut am avut elevi care au beneficiat de programul "Bani de liceu", astfel şi-au putut achita masa şi cazarea, însă numărul acestora este mic. Încercăm să găsim sponsori pentru a-i ajuta", a mai precizat Ruben Filimon.
Internat de fete la Liceul Pedagogic "Iosif Vulcan"
La Liceul Pedagogic "Iosif Vulcan" sunt cazate doar elevele care frecventează cursurile acestei instituţii de învăţământ. Deşi capacitatea de cazare este de 110 locuri, potrivit conducerii liceului, sunt ocupate doar 90, astfel încât dormitoarele să nu fie supraaglomerate. Pentru cei care sunt cazaţi aici regia este de 400.000 de lei vechi pe lună, iar preţul celor trei mese este de 100.000 de lei pe zi. De asemenea, pe lângă cei cazaţi în internat pot lua masa de prânz şi alţi elevi, personalul şcolii sau alţi profesori de la alte şcoli, costul acesteia ridicându-se la suma de 50.000 lei. "Încercăm să oferim condiţii cât mai bune elevelor cazate în internat. Cu toate că s-au făcut reparaţii şi igienizări cu resurse proprii, este necesară o reabilitare a clădirii. În acest sens, am făcut demersurile necesare şi avem un răspuns favorabil referitor la lucrările care urmează a fi făcute atât în internat, cât şi la cantină", ne-a declarat Letiţia Bogdan, directoarea liceului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.