Interziceţi fondul clasei!
Este momentul ca Guvernul României, parlamentarii, indiferent de partidul politic din care fac parte, să adopte măsuri urgente de modificare a legislaţiei şi, în special, a Legii educaţiei naţionale, arată organizaţia. Sindicaliştii precizează că prin modificări ar trebui să se interzică constituirea aşa-numitului "fond al clasei", inclusiv implicarea părinţilor în gestionarea acestuia, să se instituie măsuri de protecţie a personalului din unităţile de învăţământ care sunt, din ce în ce mai des, victime ale violenţei verbale şi fizice a părinţilor şi elevilor, fără a avea la dispoziţie nicio pârghie pentru a interveni împotriva celor care recurg la asemenea acte şi să se regândească sistemul de salarizare a personalului din învăţământ.
"Nu trebuie uitat că astfel de practici, ca şi încurajarea constituirii «fondului clasei», atât de mult hulit, îşi au rădăcinile în subfinanţarea cronică, în ultimii 24 de ani, a învăţământului românesc de stat şi în salariile de mizerie ale cadrelor didactice. Interzicerea, prin lege, a «fondului clasei» presupune să se intervină cu măsura compensatorie absolut necesară de a se aloca şase la sută din PIB pentru finanţarea învăţământului, aşa cum prevede Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, pentru ca sistemul să funcţioneze în parametrii normali!", se arată în adresa transmisă premierului.
FSLI susţine că realităţile sistemului educaţional românesc demonstrează că învăţământul de stat nu este efectiv gratuit şi că şcoala românească este nevoită să apeleze, sub diferite forme, la sprijinul financiar al părinţilor, pentru a putea supravieţui, deoarece statul şi comunitatea locală sunt incapabile să asigure resursele financiare necesare pentru asigurarea unor condiţii materiale minimale pentru buna desfăşurare a procesului instructiv-educativ.
"În secolul informaţiei, al comunicării, şcoala trebuie să fie factorul decisiv în ridicarea nivelului cunoştinţelor ştiinţifice, să faciliteze accesul şi însuşirea unor noi tehnologii, să asigure o gândire creatoare tinerelor generaţii. Altfel, tinerele generaţii formate în sistemul de învăţământ românesc, vor fi eliminate din competiţie. Ori, în prezent, datorită permanentei subfinanţări, creta şi tabla sunt în continuare, în multe unităţi de învăţământ, singurele mijloace didactice pe care statul român le poate pune la dispoziţie cadrele didactice. Mai mult, fondurile alocate de-a lungul timpului pentru dotarea unităţilor şcolare au fost, în mare parte, irosite pe achiziţionarea unor mijloace depăşite, planşe făcute în grabă, materiale de slabă calitate, adesea cu greşeli, neadaptate programei şcolare", se mai arată în adresă.
Sindicaliştii spun că părinţii care îşi doresc să le asigure o şansă reală la o educaţie de calitate copiilor au susţinut financiar învăţământul de stat, sub diferite forme, ceea ce, în opinia FSLI, a generat discrepanţe majore între unităţile de învăţământ, în ceea ce priveşte condiţiile pe care le oferă elevilor, dar fac apel la încetarea acestor practici.
"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că este de datoria statului român să asigure accesul la un învăţământ de calitate pentru toţi copiii, indiferent de mediul din care provin, şi acest lucru este posibil numai prin respectarea Legii educaţiei naţionale, în sensul alocării a minimum şase la sută din PIB pentru finanţarea învăţământului", au concluzionat sindicaliştii.
E CA O FURTUNA ,VA TRECE SI VA RAMANE TOTUL LA FEL VOM DA BANI IN CONTINUARE .profesorii seriosi nu cer bani dar s a umplut scolile de tot felul de cadre nepregatite ,cu facultati de sambata ,dornici de a face mai mult prin ore suplim fortand prin multe metode parintii dea da atentii etc.am doi copii si am auzit de multe ori /care nu pot si nu vreau sa inv nu ne obosim cu ei/
Eu fiind doar bunica,vreau sa spun ca este nedrept ce se intampla cu aceste firme de catering.La un copil de pana in 6 ani ,ii aduci o portie de mancare de 10-11 lei.Sunt copii asa mancaciosi?A noastra cred ca ar manca maxim de 5 lei cu un mic fel III.Si apoi ,statu' cheltuie bani pe orice,dar sa iai c/v biletului de transport de la un copil de 5 ani?Iar cu after schol,de ce nu se poate face inca 2 ore cu invatatorul respectiv,platit de stat,ca doar si acesti copii sunt ai nostri.Ne mandrim ca tinem frumosul strand deschis gratuit pentru pensionari,dar atat nu ne permitem ?gratuitate pe mijloacele de transport in comun pentru copii pana in 10 ani macar.Ei sunt viitorul.Credeti ca ei au bani?Parintii lucreaza pe salarii minime.