Între 15 şi 30% de studenţi pe ciclu de şcolarizare se lasă de facultate - Studenţii spală putina
Analizând datele a 20 de universităţi de stat, studenţii au constatat că rata abandonului la nivel naţional, pentru promoţia 2013, a fost de aproape 40%. La Oradea cifrele sunt de 15-30%, dar diferă de la o specializare la alta. „Conform calculelor noastre, la Universitatea din Oradea rata de promovabilitate de la un an la altul este de 85,21%, ceea ce înseamnă că avem o rată de abandon de 15-30%. Sunt specializări cum e Medicina, unde avem o rată de abandon de sub 5%, dar ea creşte pe zona tehnică, cu o situare la mijloc a specializărilor umaniste. În prezent, la Universitate, studenţii completează chestionare prin care încercăm să aflăm ce îi determină pe colegii lor să renunţe la şcoală. Rezultatele le vom centraliza în vară, iar după aceea vom încerca să găsim soluţii pentru a reduce această rată", a declarat, pentru Crişana, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău.
Statul se spală pe mâini
Între timp, în adunarea ANOSR, care a avut loc în weekend la Oradea, studenţii au amendat în termeni duri situaţia abandonului şcolar. Conform acestora, măsurile luate de stat şi de universităţi pentru a diminua fenomenul sunt uneori la limita penibilului sau chiar sub această limită. Astfel, bursa socială are o valoare medie de aproape trei ori mai mică decât necesarul şi universităţile respondente au, în medie, un angajat specializat în consiliere în carieră sau consiliere psihologică la peste 8.000 de studenţi. „Pe măsură ce investigăm tot mai mult măsurile pe care statul le ia pentru reducerea abandonului şcolar, inclusiv pentru accesibilitatea acestuia pentru cei săraci, născuţi în mediul rural sau având dizabilităţi, dar şi pentru creşterea relevanţei studiilor şi asigurarea unei treceri optime de la liceu la facultate şi de acolo la locul de muncă, rămânem tot mai consternaţi de ineficienţa acestora. Statul creează mecanisme la nivel legislativ, dar nu verifică ce impact au acestea şi dacă ele îşi ating cu adevărat scopul. Este nevoie atât de investiţii financiare suficiente pentru ca aceste mecanisme să fie funcţionale, cât şi de interes din partea statului pentru a le face eficiente. Observăm însă cu dezamăgire că noi suntem singurii care caută soluţii reale pentru problemele studenţilor, statul alegând să se spele pe mâini cu mecanisme implementate superficial care nu rezolvă de fapt nimic", a declarat, la Oradea, Cristi Popescu, vicepreşedinte educaţional al ANOSR.
Conform cifrelor furnizate de ANOSR, cea mai mare rată de abandon din ţară, pe cele 20 de universităţi pe care s-a făcut studiul, este la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" Iaşi (57%), iar cea mai mică, la Universitatea de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj Napoca (16,12%). Cu 26,18%, Universitatea din Oradea se plasează sub media naţională, care este de 38,7%.
...ar trebui triati cei valorosi,care au probleme financiare si ajutati de stat.Din aceasta categorie apar marile valori. SUCCES...
Majoritatea celor care abandoneaza studiile superioare cred ca sunt prea slabi pentru acestea.Oricum necesarul tari e mult mai mic,si asa promovam nonvalori.
Pai cu atatia profi plagiatori si diletanti, nici nu te mai miri.