Ziua Culturii Naționale, sărbătorită pe 15 ianuarie, coincide cu aniversarea nașterii marelui poet național Mihai Eminescu. A devenit o tradiție la CSEI „Orizont” Oradea, Structura Tileagd ca, în fiecare an, să îi fie adus un omagiu celui care a marcat profund tot ceea ce este românesc.

În 15 ianuarie, evenimentul „Eminescu - Luceafărul constelațiilor românești”, la care au participat personalul didactic și elevii, a fost coordonat de psiholog Alin Crețu și profesor Otilia Urs. Programul artistic a stat sub semnele: Lumină, Sunet, Culoare și Cuvânt, reușind să aducă în fața participanților momente deosebite de poezie, muzică și recunoștință față de moștenirea eminesciană. 
În deschiderea serbării a fost prezentată biografia prescurtată a poetului, evidențiindu-se momentele esențiale din viața acestuia și contribuția sa la patrimoniul cultural românesc, apoi a fost declamată poezia „Trecut-au anii”. 
Programul artistic a inclus interpretări muzicale, recitări și o scenetă de teatru. Copiii, dirijați de prof. Eugenia Deac, au emoționat publicul prin melodiile „Pe lângă plopii fără soț” și „Mai am un singur dor”. De asemenea, momentele de poezie au fost susținute cu pasiune de profesori talentați: prof. Kovacs Ana a cântat împreună cu clasa a II-a, „Somnoroase păsărele”, urmată de prof. Lucia Romanschi cu „Codrule codruțule”; prof. Larisa Berinde și prof. Silvia Petroi au oferit publicului interpretări ale poeziilor „Ce te legeni codrule” și „Sara pe deal”; prof. Marinela Buzle a impresionat prin poezia „La steaua”; prof. Simona Herlaș a emoționat prin poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”.
Elevii, coordonați de prof. Lucica Sârbu, au adus în prim-plan poezia „O, rămâi”.
Momentul teatral, având ca temă poezia „Luceafărul”, a fost interpretat de un grup de școlari și de prof. Otilia Urs, Crina Calotă și psiholog Alin Crețu. 
Cadrul în care s-a desfășurat serbarea a fost înfrumusețat cu lucrările realizate de către educabilii ghidați de profesorii educatori – desene și colaje. Tot aceștia au realizat un concurs de întrebări și răspunsuri tematice. Coordonatoarea structurii, prof. Laura Petruț, a colaborat cu elevii la rezolvarea puzzle-urilor și acrostihurilor tematice. Fotografiile și filmarea au fost asigurate de prof. Ana Gui.
În încheierea evenimentului, publicul a fost invitat să reflecteze asupra moștenirii educative a lui Mihai Eminescu prin poezia lui Marin Sorescu „Trebuiau să poarte un nume”, o alegere simbolică, pentru a sublinia importanța operei eminesciene în constelația literaturii universale, dar și de a ne reaminti că unul dintre pilonii esențiali ai identității noastre naționale este cultura.
Alin CREȚU