La împlinirea a 154 de ani de la Mica Unire - Arc peste timp
Liceele orădene "Aurel Lazăr" şi "Onisifor Ghibu" au organizat ieri, la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", din Bihor, o acţiune dedicată aniversării a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române. Evenimentul a avut loc în cadrul unui proiect intitulat "Arc peste timp".
Sala Bibliotecii Judeţene s-a umplut ieri, începând cu ora 13.30, de elevi şi profesori, când a început serbarea a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române. Directorul Liceului Teoretic "Aurel Lazăr" a ţinut să le mulţumească elevilor şi profesorilor pentru implicare şi şi-a amintit cu nostalgie de prima horă a unirii pe care a văzut-o în Oradea. "Aveam nouă ani când am văzut pentru prima dată în Oradea oamenii luându-se de mâini şi făcând o horă a unirii în jurul teatrului. Mi-a rămas în minte şi îmi aduc mereau aminte, cu plăcere, de acel moment", a spus Ioan Micu. Directorul Liceuli Teoretic "Onisifor Ghibu", Mircea Pop, a spus că şcoala şi educaţia sunt valori pentru care profesorii merită să lupte, la fel cum au făcut înaintaşii, pentru Unirea Principatelor. După ce le-a vorbit elevilor şi directorul Bibliotecii Judeţene, Ligia-Antonia Mirişan, a urmat profesorul de istorie Ioan Zainea, de la Universitatea din Oradea, care a vorbit despre contextul în care s-a făcut Mica Unire şi a făcut un portret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. "Domnia lui Cuza poate fi interpretată ca o primă încercare de a elimina decalajul dintre Occident şi Principate, lucru pe care tot încercăm şi noi să îl facem, după Revoluţia din 1989". Coordonatoarea proiectului "Arc peste timp", profesoara Livia Rodica Ivan, a prezentat primul număr al publicaţiei cu acelaşi nume, o publicaţie special concepută pentru elevi. Au urmat mai multe momente artistice pregătite de elevii celor două licee, momente de dans popular, interpretare instrumentală şi scenete de teatru. Ca o surpriză, printre elevii instrumentişti s-a aflat şi directorul Ioan Micu, care a cântat la acordeon. Ultima parte a evenimentului a fost şi cea mai importantă, elevii făcând mai multe prezentări PPT, eseuri, lucrări şi referate ştiinţifice pe tema semnificaţiei datei de 24 ianuarie în istoria românilor.
Multumim autorului pt acest articol care ma bucura nespus . Bine ca mai avem scoli in care pe langa carte si educatie se mai preda si dragoste de tara ! Bravo pt lazaristi ! Multumim, dle director Micu !!!Bravo pt Ghibu !