Reprezentanții Consiliului Județean Bihor încearcă să atragă tineri spre învățământul dual în județ, pe modelul Brașovului. Liceul Tehnologic Nr. 1 din Cadea are mai nou în dotare un simulator care îi învață pe elevi să sudeze, așa cum se întâmplă de ani buni în țările dezvoltate.

Pentru a prezenta noua achiziție și a explica planurile pe care CJ le are în județ, ieri, de la ora 10.00, la Liceul Tehnologic din Cadea a avut loc o conferință de presă la care au participat președintele Pásztor Sándor, directorul executiv al Asociației Bihor West Professional - Hizo Zoltán și reprezentanți ai mai multor firme din județ.

„Continuăm să dezvoltăm învățământul dual în Bihor. Avem deja trei școli în care sunt astfel de clase, axate pe ce are nevoie mediul de afaceri local, la Colegiul Tehnic Brâncuși avem clase de dual cu specializare în construcții, la Ștei avem specialitate de mecanici mașiniști, iar la Cadea vrem să dezvoltăm specialitatea sudori. Este important că am reușit să dăm mâna cu aceste firme și că vrem să punem în aplicare ce am văzut că funcționează la Brașov, spre exemplu. Trebuie să ne creăm și să ne menținem forța de muncă locală și încercăm să mobilizăm copiii în această direcție. Pentru asta am achiziționat și acest aparat modern care a costat 27.000 de euro. La Ștei avem deja locurile ocupate, la Brâncuși suntem la 30%, dar la Cadea stăm mai prost, deși avem internat și cantină gratis. Mai sunt încă două săptămâni în care copiii se pot înscrie. În ceea ce privește noua achiziție, acum doi ani am văzut acest simulator și acest fel de a instrui la Brașov și Dusseldorf, așa că ne-am gândit să punem la punct un atelier destinat sudurii, mai ales că e mare cerere pentru această meserie. Vom organiza cursuri și pentru adulți, contra-cost”, a spus Pásztor Sándor, care a fost completat de Hizo Zoltán: „Trebuie să găsim modalități de a face meseria atractivă, dacă vrem să atragem tineri. Nu poți să pui un copil de 14 ani să sudeze, să inhaleze fum și gaze încă din prima zi. Aparatul este ca un joc pe calculator. Nu poți trece la alte tematici decât dacă obții un anumit punctaj la precedentele. Modelul l-am luat de la Brașov și încercăm să construim pe plan local un sistem asemănător. Este trist că aproape toți elevii ajung la liceu, chiar și cu medii de 1 sau 2. Acei copii nu au cum să ia bacul, dar ar putea să fie meseriași buni. Este însă o problemă de mentalitate, mai ales în rândul părinților, și de schimbare a acesteia. Mulți dintre copiii care merg să vadă locurile de muncă în care vor ajunge după ce termină școala rămân surprinși, nu le vine să creadă. «Arată ca la farmacie», spun ei, pentru că lor li s-a explicat că aceste meserii sunt murdare, inferioare, sunt munca de jos etc. Asta trebuie schimbat”.

Octavian Bara, unul dintre oamenii de afaceri din județ, a spus că ar fi putut aduce forță de muncă din Asia, dar preferă să își crească viitorii angajați și i-a îndemnat pe toți ceilalți să facă la fel, să se implice și să investească în aceste școli pentru a crește numărul de clase de învățământ dual.

Codruța Bala, director pe resurse umane la una din firmele din județ, a pus punctul pe i.

„Nevoia de forță de muncă există peste tot, dar cred că importantă este educarea. Copiii și părinții trebuie să înțeleagă că nu vin în aceste școli pentru că nu îi duce capul, ci pentru că învață o meserie care îi va putea ajuta oricând și oriunde. Dacă o au și lucrează, pot apoi să urmeze ce școală sau universitate vor”, a spus Codruța.

Hizo Zoltán a mai adăugat că a fost deja organizată o caravană în Cadea, Aleșd și Beiuș, unde a fost dus și simulatorul de sudură, iar copiii și părinții s-au întâlnit și au discutat despre ce le oferă o astfel de formă de studiu.

Merită subliniat că elevii care optează pentru învățământul dual primesc gratuit masă, cazare, transport, echipament și rechizite, plus 200 de lei din partea statului și minim 200 de lei din partea firmei la care se vor angaja după finalizarea studiilor.