Urbea de la poalele Munţilor Apuseni a fost, ieri, "invadată'' de glasurile cristaline ale celor peste 2.000 de preşcolari şi elevi, iar drumurile lor au avut ca destinaţie cele patru instituţii de învătământ pentru a participa la festivităţile prilejuite de deschiderea noului an şcolar.

Prichindeii", din nou au fost matinali

Toate instituțiile de învățământ șteiene și-au așteptat elevii cu porțile larg deschise, dar mai ales în condiții deosebit de bune și cu autorizații de funcționare. Prima parte a debutat cu intonarea Imnului Naţional și a Uniunii Europene, după care a fost dedicată rugăciunii, câte un Te Deum fiind oficiat de preotul paroh Adrian Suciu. Ca de obicei, și în acest an, cei mai matinali s-au dovedit a fi prichindeii de la Grădiniţa cu Program Prelungit şi Normal, care, la ora 8.30, erau însoţiţi de părinţi, bunici, rude, prieteni. Directoarea Lucreţia Cearnău a urat bun venit tuturor şi în cuvântul de deschidere, printre altele, a spus că: "Cei 211 preşcolari vor fi repartizaţi în şapte grupe, de educaţia lor ocupându-se 11 educatoare și un personal de îngrijire compus din opt persoane. Pe timpul vacanței de vară au fost efectuate atât lucrări de zugrăveli interioare, cât și exterioare, fiind înlocuite și ferestrele cu tâmplăria din lemn cu cea din PVC. S-a amenajat o magazie modernă pentru lemne, care este, de altfel, plină, astfel pe timpul iernii preșcolarii vor putea să-și desfășoare activitățile în cele mai bune condiții".

La Şcoala Gimnazială "Miron Pompiliu" festivitatea s-a desfăşurat în curtea școlii, moderatorul evenimentutului fiind Ileana Tomescu, institutor bibliotecar. Conducerea şcolii a rămas aceeași, fiind formată din prof. Georgeta Maria Muşet şi Simona Pantea, director, respectiv director adjunct, prof. Sanda Merce, consilier educativ, cei 677 de elevi fiind repartizaţi în 30 de clase, de educaţia lor ocupându-se 46 de cadre didactice. În cuvântul de deschidere, Georgeta Maria Muşet a expus realizările bune obţinute de elevii şcolii în anul trecut, precum şi planurile pentru noul an, specificând că: "S-au efectuat lucrări de consolidare la clădirea veche a școlii, acum elevii fiind în deplină siguranță. La clădirea școlii mici, cum este cunoscută o altă clădire, lucrările sunt foarte aproape de finalizare".

 

Colegiul Tehnic "Unirea" 

Terenul de sport din incinta colegiului a fost arhiplin la festivitatea de deschidere pentru "uniriști", care au fost cei mai "grăbiți" să înceapă  activitatea în noul an școlar. "De fapt anul școlar propriu-zis a început pe 7 septembrie, când 10 elevi din clasa a XII-a B, Tehnician operator tehnică de calcul, însoțiți de doi profesori, au început practica în Portugalia, în cadrul proiectului "Facilitarea integrării tinerilor pe piața muncii prin dobândirea de competențe și abilități practice  în domeniul mentenanței sistemelor de calcul și a rețelelor de calculatoare".  De altfel, elevii colegiului mai sunt angrenați într-un proiect "Dobândirea de competențe cheie prin plasament european pe piața muncii din domeniul auto". Insistența prin care ne aplecăm asupra proiectelor Erasmus+ vine din dorința luării contactului cu economiile dezvoltate de către tinerii noștri, încă de pe băncile școlii. S-a reautorizat Școala Postliceală, care funcționează din acest an școlar cu o clasă de Tehnician transporturi auto intern și international, precum și în domeniul comerțului", a spus, printre altele, prof. ec. Ioan Mateiaș, directorul CT "Unirea". Cei 601 elevi vor fi repartizați în 24 de clase, de educația lor ocupându-se 50 de profesori. Conducerea colegiului a rămas stabilă, fiind compusă din prof. ec. Ioan Mateiaș și prof. Viorica Mone, director, respectiv director adjunct, împreună cu prof. Adrian Gruie, consilier educativ.

Colegiul Naţional "Avram Iancu"

Festivitatea de deschidere a fost organizată în curtea colegiului, unde cei mai emoționați au fost "bobocii" din clasa a V-a, alături de cei din clasa a IX-a, iar ghiozdanele, ca și la celelalte instituții, sunt din nou la "modă". Conducerea colegiului este aceeaşi ca şi anul recent încheiat, compusă din prof. Cristian Andru şi prof. Emanuel Coroiu, director, respectiv director adjunct, însă consilier educativ a fost numit prof. Mihaela Dana Zaha. Anul acesta cei 584 de elevi vor fi repartizaţi în 22 de clase, iar 36 de cadre didactice se vor ocupa de educaţia lor. Cristian Andru a relatat celor prezenţi rezultatele deosebite obţinute de elevii colegiului la învăţătură şi la olimpiadele şcolare, dar a şi punctat proiectele pentru noul an, printre altele spunând că: ,,Acest an școlar se va desfășura în cele mai bune condiții, sălile de clase fiind bine puse la punct, iar trei clase fiind complet reabilitate. Elevii colegiului, dar și dascălii, vor avea ca semn distinctiv tricouri, respectiv cămăși, cu emblema CN "Avram Iancu" Ștei, aici dominând ordinea, disciplina și seriozitatea".

La toate unităţile de învăţământ au fost prezenţi ing. Iulian Balaj, primarul, oraşului Ştei, câțiva consilieri locali, comisar șef Sorin Magda, șeful Poliției Ștei, maior Florin Țurcanu, șeful Stației de Pompieri Ștei, locotenent Lorin Micle, șeful Jandarmeriei Ștei.