Laptopuri, tablete și pregătire suplimentară pentru profesori - Școlile în pandemie
1.400 de cadre didactice din Bihor au participat în ultimii doi ani la cursuri gratuite de gestionare a instrumentelor online desfășurate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bihor, în parteneriat cu Digital Nation. Ca suport, 37 de licee din Bihor au primit 1.855 laptopuri, prin programul ROSE, și 6.391 de tablete de la Guvern.
În cadrul programului „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți – CRED” până în prezent au fost cuprinse în formare 1.114 cadre didactice din învățământul primar și gimnazial. Printr-un parteneriat cu Rotary Club Oradea Art Nouveau, Inspectoratul Școlar a format pe aceeași componentă peste 50 de cadre didactice metodiști sau membri în consiliile consultative de la nivelul tuturor disciplinelor. Casa Corpului Didactic Bihor, de asemenea, a urmărit cu prioritate valorificarea dezvoltării competențelor în gestionarea predării online și a utilizării instrumentelor specifice, beneficiind de astfel de programe de formare 740 de cadre didactice în perioada 2020-2021.
Predarea online presupune și existența unui suport specific și în acest sens au existat mai multe direcții de acțiune care au vizat unitățile de învățământ în ansamblu sau în mod explicit elevii, în mod deosebit cei care care au întâmpinat dificultăți de participare la cursuri datorită lipsei dispozitivelor necesare sau a conexiunii la internet.
O componentă importantă de finanțare pentru liceele bihorene a fost acordată în cadrul Schemei de Granturi pentru Licee, finanțată de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) prin Proiectul privind Învățământul Secundar ROSE care are ca obiectiv îmbunătățirea tranziției de la liceu la învățământul terțiar și creșterea gradului de retenție în primul an universitar în instituțiile finanțate în cadrul proiectului. Astfel, din bugetul programului, în baza analizei de nevoi elaborată de unitățile de învățământ liceal din județul Bihor, s-au alocat 1.855 laptopuri pentru 37 de licee, 165 de table interactive solicitate de 31 de unități de învățământ, respectiv 177 camere videoconferință pentru 37 unități de învățământ. În total 39 de unități de învățământ liceal au beneficiat de finanțare prin aceste categorii de echipamente pe parcursul anilor școlari 2020-2021, respectiv 2021-2022.
În ce privește nevoile elevilor, în cadrul Proiectului „Școala de acasă” implementat de Ministerul Educației, județului Bihor i s-au repartizat 5.768 de tablete distribuite la nivelul unităților de învățământ din județ, mai puțin Oradea. De asemenea, din fondul de rezervă al Guvernului României alocat județului Bihor, după achiziționarea de dezinfectanți și măști pentru unitățile de învățământ, Inspectoratul Școlar Județean Bihor a alocat o parte din buget pentru achiziția a 623 de tablete.
În această perioadă 137 de unități de învățământ din Bihor sunt cuprinse în programul Platformă Natională Integrată - Wireless Campus care are în vedere crearea unor infrastructuri de comunicatii WiFi în școli gimnaziale.
„Toate acțiunile, parteneriatele și initiativele enumerate mai sus au fost completate și susținute după caz de cele ale unităților de învățământ care punctual au identificat nevoi atât din perspectiva resurselor, cât și a formării cadrelor didactice și din resurse proprii, accesarea de programe sau sponsorizări au reușit în foarte mare măsură să satisfacă cerințele educaționale ale elevilor”, se afirmă într-un comunicat al IȘJ Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.