Liceul Teoretic "Constantin Șerban" din Aleșd - Săptămâna educaţiei globale
În cadrul acestei săptămâni, elevii sunt încurajați să inițieze activități în domeniul cetățeniei globale, prin dezbaterea unor teme ca: diversitatea și inegalitatea, conștientizarea rolului de cetățeni ai globului, respectarea diversității și comunicării interculturale, educarea în domeniul alimentației sănătoase și raționale.
În săptămâna 17 - 21 noiembrie, la Liceul Teoretic "Constantin Șerban" din Aleșd, în cadrul "Săptămânii Educației Globale", s-au desfășurat activități pe tema securităţii alimentației. Învățătorii și diriginții, pe baza unui program, au dezbătut teme teoretice și au organizat activități practice. La ciclul primar am remarcat: Expoziția cu desene tematice, expoziția "Legume și fructe haioase", precum și activitatea practică de preparare și degustare de către elevi a unor rețete de salate de fructe. La gimnaziu și liceu, s-au derulat activități complexe, în cadrul cărora s-au evidențiat seriozitatea și capacitatea de informare a elevilor, acumularea de informații științifice și imaginația creatoare. Luni, 17 noiembrie, în cadrul activității "Sănătatea și alimentele", s-a desfășurat o dezbatere pe marginea unei prezentări power point a piramidei alimentelor, s-au identificat grupele de alimente și conținutul lor caloric, finalizându-se cu reguli de igienă în alimentație. Marţi, 18 noiembrie, după ore, clasele s-au întrecut în pregătirea celei mai "sofisticate" și gustoase salate de fructe și legume. Miercuri, 19 noiembrie, printr-o bună organizare și mobilizare a elevilor, sub genericul "Din suflet pentru suflet" s-au colectat alimente, fructe și legume, care au fost donate celor două Case de Copii din oraș. La ciclul primar s-au colectat: 40 l ulei, 30 kg zahăr, 20 kg orez, 100 borcane și cutii cu conserve și dulceață. Coordonator, prof. Ciavoi Andreea. La gimnaziu și liceu s-au colectat: 10 saci cu cartofi și legume, 30 borcane conserve. Coordonatori: profesorii: Alina Modog, Felicia Lele și Monica Achim. Ziua de joi, 20 noiembrie, a fost dedicată analizei chimice a alimentelor. S-au identificat grupele de substanțe organice din alimente. Primul experiment realizat de elevul Laszlo Pricz a constat în evidențierea apei în corn și carne. Elevul Andrei Simionaș a efectuat experimente de identificare a amidonului, folosind ca probă martor soluția de amidon în prealabil preparată, amidonul fiind identificat prin colorația albastru spre violet. Elevii claselor a VII-a, pe baza experimentelor și observațiilor, au identificat amidonul în macaroane, șuncă, corn și o probă de smântână amestecată cu făină. Tot prin experiență, elevul Ruben Mocan a extras și pus în evidență cazeina din lapte. Prezența lipidelor în semințele de in, floarea soarelui, alune, nucă a fost demonstrată de elevul Simionaș Andrei. "Cireașa de pe tort" s-a desfășurat vineri, 21 noiembrie, în sala de ședințe de la Biblioteca Orășenească "Octavian Goga!", sub genericul "Parada fructelor și legumelor". Buna organizare și regia activitţii au transformat toată acţinea într-un spectacol, în care informația și imaginația creatoare a elevilor au pus în valoare 22 de legume și fructe. Prin cântece, poezii scenete și ghicitori au fost personificate fructele și legumele. Prezentarea artistică și butaforiile reușite au fost îndelung aplaudate și apreciate de cei prezenți. Activitatea s-a încheiat cu un dans al legumelor și fructelor pe fundalul unor frumoase melodii interpretate de corul școlii, condus de prof. Flavia Ionoi Pereț. Coordonatoarele acestui proiect reușit, prof. Alina Buzle și Ramona Irimiță, vor finaliza activitatea prin alcătuirea unei broșuri cu informațiile prezentate cu acest prilej, împreună cu pozele aferente.
Locuri de munca ! Baza: contract legal! NU este MLM si nici joc piramidal! Cautam operatori online care pot castiga cel putin 300 de dolari lunar, muncind doar 3 ore pe zi Pentru detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: fam_serdean@yahoo.com