Recenta tabără de voluntariat desfășurată la Stâna de Vale, organizată de către Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș în perioada 19-23 august, a reunit participanți din zece unități școlare proveniți din zece județe diferite, inclusiv un grup de elevi din Republica Moldova. Prima etapă a concursului, etapa județeană, a avut participanți și echipaje din încă nouă județe.

Activitățile s-au desfășurat în cadrul Concursului regional de proiecte de voluntariat Pentru Noi, Oamenii, cu participare internațională, inclus în CAERI 2024, la poziția 155 (Anexa 3 la OME nr. 3468/29.01.2024), ajuns în acest an la ediția a XI-a. Concursul regional cu participare internațională de proiecte de voluntariat Pentru Noi, Oamenii s-a adresat cadrelor didactice și elevilor din clasele VII - XI care, pe parcursul anului școlar curent, au implementat proiecte de voluntariat și care s-au înscris în competiție.

Echipajele prezente în tabără au avut în componență un cadru didactic coordonator și 3 elevi, toate cheltuielile de organizare, cazare și masă fiind suportate de organizatori, proiectul având finanțare integrală susținută de Primăria Municipiului Beiuș.

Acest articol subliniază activitățile cheie întreprinse în timpul taberei care au încurajat munca în echipă, voluntariatul, spiritul comunitar și conștientizarea asupra mediului.

Elevii participanți au fost implicați în ateliere recreativ- creative, plimbări ghidate în natură și activități de explorare a mediului menite să aprecieze frumusețea peisajului înconjurător, activități sportive pentru a promova munca în echipă și condiția fizică, atelier de dezvoltare a competențelor de comunicare în limba engleză și limba română, dezvoltarea simțului artistic prin pictură și muzică. Atelierele au fost susținute de către cadrele didactice ale liceului ajutate de un grup minunat de elevi voluntari și de către echipa RoboPeda a liceului nostru.

Toate aceste activități nu numai că i-au ajutat pe participanți să-și îmbunătățească abilitățile, ci au încurajat și prietenia, au urmărit înlăturarea barierelor dintre membrii echipei și promovarea înțelegerii culturale.

Pe lângă activitățile dedicate elevilor, au fost organizate activități pentru cadrele didactice coordonatoare și două cursuri de formare.

Tabăra de voluntariat de la Stâna de Vale a fost un succes remarcabil, participanții s-au implicat activ într-o varietate de activități interactive complexe. Tabăra și-a atins obiectivul de a promova voluntariatul, munca în echipă, de a susține protejarea mediului înconjurător, făcându-i pe elevi conștienți de problemele existente. Tabăra a încurajat interacțiunea socială între voluntari din diferite regiuni și medii. Prieteniile formate și experiențele împărtășite vor lăsa, fără îndoială, un impact de durată asupra tuturor celor implicați, contribuind la o comunitate mai puternică, mai conectată.

Mărturii ale elevilor

„De la un program bine structurat la mese bogate și sănătoase, această tabără le-a avut pe toate. Activitățile distractive desfășurate au avut un rol important în dezvoltarea spiritului de echipă și, prin intermediul lor, am reușit să legăm prietenii strânse atât cu ceilalți voluntari, cât și cu profesorii coordonatori.

A fost o tabără memorabilă în care m-aș întoarce din nou”, a spus Andra Bobițan, de la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain Blaj.

Director prof. Adina-Ionela CIOLOȘ