Sub egida „#Erasmus Days: fă Europa să strălucească”, întreaga Uniune Europeană a oferit o șansă tuturor participanților din parteneriatele Erasmus + atât din trecut, prezent sau viitor, de a se întâlni, împărtăși, sărbători și promova valorile și oportunitățile ce vin odată cu acest program.

     

Printr-o minunată coincidență, în aceeași săptămână, 14-18 octombrie, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 56 din Oradea, a găzduit cea de-a doua activitate din cadrul proiectului de mobilitate Erasmus +, „Adventure Education”, din care instituția de învățământ din Oradea face parte, alături de două școli din Austria și Turcia.

„Adventure Education” reunește trei țări: România, Austria, Turcia, și este un proiect care promovează desfășurarea activităților de tip STEAM, încurajează folosirea tehnologiei în predarea la clasă și susține importanța activităților out-door în toate nivelurile educaționale.

Proiectul a fost inițiat de către echipa din Austria, de la școala Volksschule Vorau, coordonată de director Thomas Neuhold, coordonator european, precum și de prof. Sabrina Grabenhofer și Camelia Buzaș, membre în echipa de implementare.

Următoarea este echipa din Turcia, de la școala Gazipașa Ilkokulu Samsun, alcătuită din: director Ozlem Kozal, coordonator Mumine Arac Egen și profesorii echipei de implementare, Melek Gram, Fikriye Batkal, Rizvan Cerrahoglu și Murat Cirak.

Echipa din Romania, de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 56 Oradea, care implementează acest proiect, este alcătuită din: director, Maria Daniela Lukacs, coordonator proiect Felicia Andor, Nicoleta Nicoruț, Ionela Novac, Camelia Horga și Ramona Mihalcea, în calitate membri ai echipei de implementare și susținute de întreg colectivul GPP 56.

Agenda de lucru, axată pe progresul profesional, a fost extrem de încărcată, comprimând într-un interval de cinci zile o serie de activități bazate pe un schimb de bune practici ce promovează creativitatea și învățarea centrată pe elev, indiferent dacă aceștia provin din mediul preșcolar, primar sau gimnazial.

Astfel, întreaga echipă „Adventure Education” a asistat la o serie de activități demonstrative pregătite de cadele didactice ale GPP56, au susținut, la rândul lor, activități STEAM și out-door, au desfășurat ateliere de lucru pe tema utilizării tehnologiei, au participat la mese rotunde menite să disemineze prima mobilitate care s-a desfășurat în luna mai a anului curent în Austria și au planificat a treia mobilitate, care va fi moderată de echipa din Turcia în luna mai a anului viitor.

Conținutul acestei mobilități Erasmus+ a atras atenția prin bogăția de informații teoretice recente, prin jocurile de rol și out-door deosebite, prin diversitatea aplicațiilor multimedia, prin încurajarea muncii în perechi și echipă într-un mediu internațional, precum și exersarea limbii engleze într-un context real.

De menționat este și faptul că, pe agenda aceleași săptămâni, membrii implicați direct în proiectul „Adventure Education” s-au bucurat de primirea călduroasă a reprezentanților Primăriei Municipiului Oradea, în persoana dnei viceprimar Antonia Nica, dar și ai ISJ Bihor, dl inspector general, Horea-Florian Abrudan, dna inspector pentru educație timpurie, Georgeta Bara, dna inspector Veronica Zita Tanko și dl inspector Florin Negruțiu, care, cu deosebit profesionalism, au oferit informații prețioase menite să formeze o imagine de ansamblu asupra educației din Romania.

Printre toate aceste activități, destul de solicitante, oaspeții din Austria și Turcia s-au bucurat și de frumusețile naturale și arhitectonice ale țării noastre, prin vizitele organizate la Peștera Urșilor, la Salina Turda, precum și prin turul ghidat al Oradiei și al Băilor Felix. Participarea cadrelor didactice la aceste programe Erasmus+, schimburile de experienţă şi bune practici cu colegii din alte țări, vor avea că finalitate experiențele de învățare căpătate într-un mediu european, ceea ce va contribui la eficientizarea actului educațional prin utilizarea de strategii didactice și resurse educaționale moderne, beneficiari indirecți fiind întotdeauna copiii.

Ionela NOVAC