Pentru a doua oară, în faţa celei mai grele probe de la BAC
Ieri, în jur de 1.739 de de elevi au trăit, pentru a doua oară în acest an, emoţiile probei scrise a examenului de Bacalaureat. La Colegiul Tehnic "Constantin Brâncuşi" din Oradea, au susţinut proba elevi proveniţi de la trei Colegii tehnice: Andrei Şaguna, Dimitrie Leonida şi Constantin Brâncuşi. În total, aproape 500 de tineri.
"Este a patra oară când dau Bacalaureatul. Sper să fie un pic mai uşoare subiectele, pentru că în vară au fost foarte grele", a spus Alexandra Budai. "Emoţii nu mai sunt ca prima dată. Am picat la română scris în vară şi m-am pregătit serios pentru acest examen. Sper să îl iau", a spus Nicoleta Gojan, de la Colegiul Tehnic "Dimitrie Leonida". "Nu cred că va fi un examen uşor pentru că în ultimii ani au fost subiecte foarte dificile. Eu am renunţat la vacanţă şi am preferat să învăţ, iar asta sper să se vadă", a spus, pentru Crişana, un elev de la Colegiul Tehnic "Constantin Brâncuşi". Spre norocul absolvenţilor, varianta extrasă, cea cu numărul trei, nu le-a adus subiecte prea grele. La primul dintre ele aceştia au avut de răspuns la mai multe întrebări legate de cele patru strofe ale poeziei "De-or trece anii" a lui Mihai Eminescu. Subiectul doi a fost unul mai complex, elevii având de compus un text argumentativ de 15-30 de rânduri despre munca eficientă, pornind de la ideile sugerate de afirmaţia lui Blaga: "Trebuie să existe o anumită concordanţă între acţiuni şi planuri, dacă vrem să scoatem din ele toate roadele pe care ele le pot da". În elaborarea textului elevii au trebuit să ţină cont de trei indicaţii. Şi al treilea punct a ţinut tot de creativitate. Elevilor li s-a cerut să redacteze un eseu de două-trei pagini în care să prezinte tema şi viziunea despre lume dintr-un roman studiat. Şi la acest punct s-a cerut respectarea unor repere.
Urmează matematica
Conform daelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, la proba scrisă la limba şi literatura română au participat cei mai mulţi elevi, 1.739. Aproximativ 1.331 de elevi vor participa la proba de matematică şi 315 la proba de geografie. Cei mai puţini elevi, câte unul, vor participa la limba şi literatura germană, probele de logică şi argumentare, psihologie şi economie. Din cele 7 centre, cei mai mulţi elevi - 609 - vor da probe la Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul", la Colegiul Tehnioc "Constantin Brâncuşi" - vor susţine probe 484 de absolvenţi, la Colegiul Tehnic "Traian Vuia" - 466, iar la "Onisifor Ghibu" - 464 de elevi. La centrele din judeţ vor da examen 776 de elevi, dintre care 281 la Colegiul Naţional "Avram Iancu" Ştei, 277 la Colegiul Naţional "Octavian Goga" Marghita şi 218 la Colegiul Tehnic "Alexandru Roman" din Aleşd.
Acum e momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro