Pentru că nu trebuie uitat - Concurs despre Holocaust
Elevii de la şase şcoli din Oradea au participat ieri la Liceul Greco-Catolic din Oradea la concursul "Memoria Holocaustului". Dincolo de premiile în cărţi pe care câştigătorii le-au primit, aceştia vor reprezenta judeţul Bihor la faza naţională a competiţiei, care se va desfăşura în iulie, la Bacău.
30 dintre cei mai buni copii la istorie de la gimnaziile şi liceele din Oradea şi-au demonstrat ieri competenţele în cadrul unui concurs care a avut ca subiect Holocaustul şi contextul în care acesta a avut loc. Concursul a avut ca scop cunoaşterea şi conştientizarea, de către copii şi tineri, a istoriei Holocaustului, a semnificaţiei acestuia ca o încălcare brutală, gravă a primului drept al omului - dreptul la viaţă. Întrecere a mai urmărit formarea şi dezvoltarea la elevi a comportamentului tolerant, democratic, a spiritului civic, a deprinderilor de participare la o comunitate fără manifestări de rasism, antisemitism, violenţă, discriminare, intoleranţă. Întrecerea s-a adresat elevilor din clasele a VII-a şi celor din clasele X-XI. "Elevii au avut de rezolvat mai multe teste care au privit Holocaustul şi contextul în care evenimentele au avut loc. A fost o probă scrisă şi una orală, în care elevii au avut de comentat un fragment dintr-o carte sau publicaţie referitoare la Holocaust. În plus, pe lângă aceste probe a mai fost şi o probă artistică în care elevii au avut de zugrăvit cum au ştiut ei mai bine cea s-a întâmplat la Holocaust", a spus, pentru Crişana, Mihaela Olău, profesoară de istorie la Liceul Greco-Catolic. Organizator al competiţiei a fost Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, alături de Asociaţia Tikvah, care a premiat cu cărţi câştigătorii.
Cei mai buni
Concursul a fost supervizat de inspectorul de specialitate Elisaveta Roşu. După trei ore de concurs au fost anunţaţi şi câştigătorii. La secţiunea gimnaziu, premiul I l-a câştigat Caius Stănăşel, pregătit de profesorul Emil Prodan de la Şcoala cu clasele I-VIII "N. Bălcescu". Acesta a fost urmat de Camelia Rusu, de la Liceul Teoretic "O. Ghibu" (locul II, profesor coordonator Livia Ivan) şi Patricia Farcaş, de la Liceul Teologic Greco-Catolic "Iuliu Maniu" (locul III, profesor coordonator Mihaela Olău). Celelalte două menţiuni au fost câştigate de Antonia Neaga şi Vlad Cloboc, ambii de la Liceul Teologic Greco-Catolic "Iuliu Maniu", pregătiţi de aceeaşi Mihaela Olău. La secţiunea liceu, câştigător a fost Alexandru Bara Weinberger, de la Liceul Teoretic "O. Ghibu", pregătit de prof. Lilla Adel Sandor, urmat de Mălina Bungău, de la Colegiul Economic "Partenie Cosma" (locul II, prof. Livia Muntean) şi Mădălina Costea, de la Liceul Teologic Greco-Catolic "Iuliu Maniu" (locul III, profesor coordonator Mihaela Olău). Menţiuni au mai obţinut elevii Paula Kăvăşdan şi Lorena Pop (Colegiul Economic "Partenie Cosma"), Daniel Cord şi Nica Antoniu (Liceul Teologic Greco-Catolic "Iuliu Maniu") şi Ozana Puşcaş, de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu". Câştigătorii acestei ediţii, Caius Stănăşel şi Alexandru Bara Weinberger vor reprezenta judeţul Bihor la faza naţională a concursului, care va avea loc în perioada 16 - 19 iulie, la Bacău.
daca l-a coordonat madam rosu atunci subiectele s-au "diseminat" la prietenii acesteia. concurs viciat de aceasta pseudoinspectoare traseista.
da de holocaustul evreilor asupra arabilor nimeni nu zice nimic...?