Pentru copii, la Muzeul Țării Crișurilor - Inițiere în tainele restaurării
Unul dintre atelierele inedite inițiate de la Muzeul Țării Crișurilor în această vară este dedicat restaurării. O premieră pentru Oradea, atelierul se adresează copiilor și se desfășoară sub îndrumarea restauratorului Ștefan Lipot.
Vara a adus o serie de ateliere dedicate copiilor și organizate de Muzeul Țării Crișurilor, atât la sediul din strada Armatei Române, cât și în Cetatea Oradea. Pe tot parcursul lunii iunie, dar și în lunile iulie și august, cei mici, în grupuri organizate sau individual, s-au înscris la activitățile educative ale instituției. Unul dintre ateliere inedite care se desfășoară în aceste zile, o premieră în Oradea, este atelierul de restaurare, susținut de Ștefan Lipot. Restaurator de peste 20 de ani, Ștefan Lipot a răspuns pozitiv invitației lansate de colegii săi, aceea de a contribui la dezvoltarea ofertei educative.
„Noi, restauratorii, avem o meserie frumoasă, dar puțin cunoscută. Arheologul este cel care face descoperirea, restauratorul este cel care o face să fie cum a fost și o pregătește pentru expoziție. Unii fără alții nu putem exista”, a declarat, pentru cotidianul Crișana, Ștefan Lipot. Acesta a mărturisit că a mai lucrat cu tineri, în special studenți, dar că este pentru prima dată când lucrează cu copii mici. Prin urmare, a adaptat activitățile și informațiile pentru a fi pe înțelesul celor mici.
„Am mai avut copii care au vizitat laboratorul de restaurare, în cadrul unor evenimente ca Școala Altfel sau Ziua Porților Deschise, dar este pentru prima dată când avem un atelier pentru copii. Am schimbat titlul în Inițiere în tainele restaurării și am ales ca temă ceramica. Noi avem și restaurare metal, dar am ales să lucrăm cu materiale și unelte care nu sunt contondente”, a explicat Lipot. Copiii vizitează laboratorul, înțeleg ce se află în spatele unei expoziții, care este parcursul exponatelor, și apoi se apucă de practici. Ei învață pe obiecte ceramice noi, sparte, (pentru că nu este posibil să lași civilii să lucreze pe obiecte de patrimoniu) și învață cum să le „lipească” la loc. De asemenea, așa cum a explicat restauratorul, copiii învață și ce presupune reconstituirea când îți lipsește o parte, un „ciob” din obiect. Tot în cadrul atelierului, cei mici învață cum se face modelaj din lut, cu mâna, inițial un obiect la alegere, iar mai apoi vase.
„Restauratorii au o meserie frumoasă, care merită promovată. Astăzi sunt la mare căutare atât restauratorii de piatră, cât și cei de ceramică. Noi, mâine, poimâine, ieșim la pensie. Cine ne urmează? Dacă un singur copil din 50 descoperă această profesie poate, peste 20 de ani, va alege să continue acest drum”, a mai spus Ștefan Lipot.
Atelierele de inițiere în tainele restaurării au loc zilnic, între orele 10.00-12.00, până în data de 8 iulie inclusiv. Înscrierile sunt deschise pe tot parcursul evenimentului și se pot face la numărul de telefon 0772.081.499. Taxa de participare este de 10 lei.
Vara copiilor
Până la finele lunii august, cei mici se pot înscrie la o serie de alte activități atractive. La finele săptămânii trecute s-a încheiat seria de activități Culorile Cetății, coordonată de muzeograful Diana Iancu, care pregătește noi surprize pentru luna august. Astfel, dacă în luna iunie peste 80 de copii au vizitat Muzeul Orașului și au desenat Cetatea, castele, cavaleri și domnițe din perioada medievală, în luna august tematica alesă va fi din perioada Renașterii.
La sediul complexului muzeal din strada Armatei Române vor fi organizate: Curs - Stiluri, teme și tehnici picturale în creația artiștilor plastici din Oradea (1860-1940) din colecția Muzeului Țării Crișurilor Oradea sau Stiluri, teme și tehnici în pictura europeană (sfârșitul secolului al XIV-lea – începutul secolului al XX-lea) din colecția Muzeului Țării Crișurilor Oradea; Atelier Lego Young Engineers; Curs de fotografie; Atelier educativ Să ne împrietenim cu dragonul bărbos; Atelier de cusut pe etamină; 8 august - Atelier de turtă dulce; 16-19 august - Atelier de prezentare interactivă de arme din dotarea armatei române în perioada celor două războaie mondiale, aflate în patrimoniul Filialei Oradea a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”; 18 august - Atelier de împletit brățări.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.