La a doua probă scrisă a examenului național de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie (proba obligatorie a profilului) au fost prezenți, în Bihor, 3.245 de candidați. Dintre aceștia, 1.227 au susținut proba la istorie, iar 2.018 la matematică. 77 de candidați au lipsit și niciunul nu a fost eliminat.

La Istorie au dat examen elevii de la filiera teoretică și filiera vocaţională. La primul subiect, candidații au primit două fragmente, unul din „Istoria ilustrată a românilor pentru tineri”, de Ioan-Aurel Pop, și al doilea din „Istoria Transilvaniei”, de Ioan-Aurel Pop, Thomas Nägler şi András Magyari, pe baza cărora au avut de răspuns la 7 cerințe (toate informațiile cerute se găseau în text). La subiectul al II-lea elevii au avut un text despre Convenția de la Paris din 1858 și despre alegerea lui Alexandru Ioan Cuza (I. Bolovan, Ioan-Aurel Pop „Marea Istorie Ilustrată a României și a Republicii Moldova”). Elevii au avut de precizat secolul, numele domnitorului și exprimarea unui punct de vedere despre Convenție. La puctul 6, candidații au avut de argumentat, printr-un fapt istoric, relațiile internaționale ale României din perioada 1875 - 1900.

La ultimul subiect elevii au avut de elaborat un eseu despre România în perioada postbelică cu precizarea unei acțiuni politice desfășurate în România, în perioada 1946-1947, menționarea a două practici politice din perioada stalinistă, prezentarea unui fapt istoric prin care România participă la relațiile internaționale din perioada Războiului Rece, formularea unui punct de vedere cu privire la schimbarea regimului politic din România la sfârșitul secolului al XX-lea.

La Matematică, la fel ca în anii trecuți, candidații au avut de rezolvat câte trei subiecte cu câte șase probleme, notate cu câte 5 puncte. Conform profesoarei Florentina Pavăl, de la Colegiul Național „Nicu Gane”, din Fălticeni, citată de Edupedu, subiectele au fost de nivel mediu și cu enunțuri previzibile.  

În Bihor, la toate probele, s-au înscris 3.537 de candidați, din care 3.144 din promoţia 2022-2023, iar 393 din promoţiile anterioare. Probele se desfășoară în 13 centre de examen.

După proba scrisă obligatorie a profilului, astăzi se susține proba scrisă la alegere a profilului și specializării, iar joi, 29 iunie, proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Primele rezultate se vor afișa pe 3 iulie, până la ora 12.00, iar depunerea contestaţiilor se va putea face în aceeași zi, între 12.00 și 18.00. În perioada 4-6 iulie se vor rezolva contestațiile. Rezultatele finale se vor afișa pe 7 iulie.

Rezultatele vor fi publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare.

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6 (șase).