Pentru ca examenele scrise, care încep astăzi, să se desfășoare în cele mai bune condiții, sâmbătă, la Inspectoratul Școar Județean (IȘJ) Bihor a avut loc tragerea la sorți a comisiilor care se vor ocupa de ediția de toamnă a Bacalaureatului. Au fost aleși 16 vicepreședinți de comisii, 45 de membri, 9 secretari și 290 de asistenți.

Respectând metodologia, cu 48 de ore înainte de începerea probelor scrise la bacalaureatul de toamnă, la IȘJ Bihor a avut loc tragerea la sorți a componenţei comisiilor din centrele de examen. "Sper să fie o sesiune corectă, să nu mai avem evenimentele din vară când foarte mulți elevi au fost eliminați pentru tentativă de copiat, iar cei care au învățat să promoveze examenele", a spus șeful Inspectoratului, Nicolae Avram, care, alături de inspectorul Florin Nicoară, s-a ocupat de tragerea la sorți a comisiilor. În Bihor au fost stabilite şase centre de examen și două de evaluare. În urma tragerii la sorți s-a stabilit ca la Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul" vicepreședinte să fie Florin Negruțiu, la Colegiul Tehnic "Traian Vuia" - Adelina Iacob și Zorița Neagota, la Colegiul Economic "Partenie Cosma" - Francisc Tercsi și Alina Vese, la Liceul Tehnologic Nr.1 Şuncuiuş - Ioan Pirtea și Gheorghina Bârlădeanu, la Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaş" Beiuş - Ioan Mocan şi la Colegiul Naţional "Octavian Goga" din Marghita - Ioan Ținc și Virgil Blage. În ceea ce-i privește pe președinții centrelor de examen, cât și ai centrelor de evaluare, de la Liceul Tehnologic "Ioan Bococi" şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Nr.1, aceștia au fost trași la sorți duminică pe baza unei liste trimise de IȘJ Bihor, urmând ca lor să li se alăture doi profesori universitari, unul din București și unul din Iași.

Multă muncă pentru unii, bani pentru alții

În total, la nivelul județului au fost aleși 16 vicepreședinți de comisii, 45 de membri (plus patru pentru limba maghiară și unul pentru slovacă), 9 secretari și 290 de asistenți (supraveghetori). Conform ultimului Ordin al ministrului Educației, Remus Pricopie, personalul didactic care face parte din centrele de examen și centrele zonale de evaluare este plătit în funcție de numărul de candidați și de lucrări corectate. Astfel, președintele comisiei dintr-un centru de examen primește 532 de lei la o comisie de până la 450 de candidați și 567 de lei la o comisie care depășește acest număr. Vicepreședinții, secretarii și membrii comisiilor din centrele de examen primesc câte 365 de lei. Este drept că ei au o responsabilitate mai mare decât supraveghetorii, dar cel mai prost plătiți rămân totuși cei care sunt mai mulți, și anume asistenții. Aceștia muncesc cel mai mult și trebuie să respecte un regulament strict, fiind remunerați cu ridicola sumă de 32 de lei pe zi, bani care mai sunt și impozitați. Mai mulți bani se câștigă însă în comisiile din centrele zonale de evaluare, acolo unde tot cei care mută dintr-un loc în altul trei ștampile și stau ore întregi la cafele câștigă cel mai bine. Este drept că pleacă ultimii din centrul în care s-au corectat lucrările și că au o imensă responsabilitate, dar munca lor nu se compară cu a celor care corectează lucrările. Aici un președinte care are o comisie de până la 1.000 de candidați câștigă 809 lei, iar unul care are o comisie care depășește acest număr ia 838 de lei. Vicepreședinții câștigă 462 de lei, secretarii 399 de lei, membrii 365 de lei, iar cei care fac efectiv toată treaba, adică cei care corectează sute de lucrări, sunt plătiți cu 5,3 lei pe fiecare lucrare. La examenul scris de limba și literatura română de astăzi sunt înscriși 2.039 de elevi, dintre care 1.441 picaţi la sesiunea din iunie-iulie şi 598 din anii precedenţi.