Începând cu această lună şi până în noiembrie 2015, la Universitatea din Oradea se desfăşoară un proiect inedit prin intermediul căruia 252 de studenţi de la licenţă şi masterat vor învăţa să folosească tehnici de "Reverse Engineering" pentru a avea mai mult succes pe piaţa mucii, iar instituţia va achiziţiona tehnologii importante în acest domeniu.

Proiectul "Sprijin pentru o carierǎ de succes în reverse engineering" are ca obiectiv general dezvoltarea competenţelor practice ale studenţilor prin desfăşurarea de activităţi în cadrul unei "Întreprinderi Simulate pentru Reverse Engineering". De asemenea, se urmăreşte creşterea gradului de informare, consiliere şi orientare profesională a studenţilor de la profilele tehnice ale Universităţii din Oradea la necesităţile mediului de afaceri  din zona de implementare a proiectului, cu scopul  de a creşte inserţia acestora pe piaţa muncii. "Reverse Engineering (ingineria inversă) este procesul de obţinere a unui produs nou, fără a copia nimic din produsul original. Se realizează scanarea produsului, iar apoi printr-un soft dedicat este transferat într-un soft de proiectare asistată de calculator (CAD), care modelează produsul.  În final, produsul se printează cu ajutorul unei imprimante 3D, utilizând un material plastic special", a explicat managerul proiectului, conf. dr. Ing. Iulian Stănăşel. Grupul ţintă este format din 252 de studenţi (licenţă şi master) de la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică din Oradea.

800 de lei pentru studenţii cei mai fideli

În cadrul întreprinderii simulate, studenţii vor participa la activităţi unde vor putea să aplice practic concepte de dezvoltare digitală a produselor prin reverse engineering. Totodată studenţii vor beneficia de servicii de orientare şi consiliere profesională privind cerinţele agenţilor economici referitoare la competenţele necesare ocupării unui loc de muncă. Proiectul mai presupune şi încheierea unor acorduri de parteneriat între Universitatea din Oradea şi agenţii economici din industrie, care vor facilita efectuarea unor vizite de studiu ale studenţilor în scopul corelării formării profesionale cu dinamica pieţei muncii. Pentru a-i impulsiona pe studenţi să se implice în proiect, cei care vor participa la toate evenimentele vor primi subvenţii în valoare de 800 lei. Beneficiarul proiectulului este Universitatea din Oradea, în parteneriat cu Romarketing Oradea, valoarea acestuia este de 1.155.240 de lei (1.128.663 de lei, nerambursabili) bani care vor fi obţinuţi prin cofinanțare din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.