Proiect Erasmus+: Elevii din Remetea învață despre insecte
Într-un interviu acordat zilele trecute, directorul Cătălin-Ionică Fâșie a precizat că la Școala Gimnazială nr. 1 Remetea sunt implementate nu mai puțin de trei proiecte Erasmus+, unitatea de învățământ fiind unica din mediul rural bihorean care a reușit această performanță.
Cea mai recentă activitate de acest tip - o mobilitate în cadrul proiectului „What's up Mr Bug? Insects As the Wonder of Ecosystem” (Ce este, dle Gândac? Insectele ca minune a ecosistemului) - a avut loc în cea de-a doua parte a lunii octombrie, în Polonia. Proiectul Erasmus+ menționat este unul de schimb interșcolar, se desfășoară în perioada 8 noiembrie 2020-7 noiembrie 2022 și are o valoare de 24.462 de euro. Școala Gimnazială nr. 1 Remetea derulează proiectul Erasmus+ în parteneriat cu încă trei unități de învățământ, câte una din Croația, Polonia și Turcia.
Detalii despre acest proiect ne-a oferit Horvat Izabella, coordonatoarea echipei de implementare. Interlocutoarea noastră a precizat că proiectul intitulat „Ce este, dle Gândac? Insectele ca minune a ecosistemului” are scopul de a evidenția importanța insectelor pentru lumea în care trăim, precum și avantajele și dezavantajele conviețuirii cu aceste creaturi. Cât despre obiective, acestea sunt: popularizarea limbilor străine și diversitatea lingvistică; crearea simțului civic bazat pe respectarea valorilor europene; creșterea toleranței și respectului pentru diferite națiuni și culturi; îmbunătățirea calităților didactice prin încurajarea utilizării celor mai bune rezultate, a produselor și proceselor inovatoare sau a schimbului de bune practici; sprijinirea creării de resurse bazate pe TIC (Tehnologia informației și comunicării); consolidarea aportului de învățare în coeziunea socială, cetățenie activă, dialog multicultural.
După cum arăta directorul Cătălin-Ionică Fâșie, elevii din grupul-țintă au avut de îndeplinit mai multe sarcini premergătoare mobilității din Polonia, printre acestea numărându-se colectarea de insecte și realizarea de fișe ale acestora, cei de la Remetea câștigând, de altfel, competiția pentru stabilirea mascotei proiectului, o furnică.
La mobilitatea din Polonia au participat cinci copii și trei profesori, aceștia vizitând școala parteneră din orașul Pulawy, unde au participat la mai multe activități teoretice și practice legate de viața și importanța insectelor. Gazdele poloneze au pregătit și câteva excursii de informare și relaxare, delegația română vizitând obiective culturale din orașele Kazimierz Dolny, Lublin și Varșovia.
Școala Gimnazială nr. 1 Remetea va găzdui următoarea mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ menționat, cea din aprilie 2022, iar apoi membrii grupului-țintă - format din minim 16 elevi și 12 cadre didactice - vor participa la ultimele două mobilități, care vor fi organizate de partenerii din Croația (în luna iunie) și Turcia (septembrie 2022).
Deoarece proiectul vizează mai ales elevii, i-am întrebat pe cei cinci participanți la mobilitatea din Polonia despre activitățile care le-au plăcut cel mai mult, iar răspunsurile au fost la fel de diverse ca programul organizat de gazdele poloneze: vizitarea Muzeului de Istorie Naturală din Kazimierz Dolny, a Castelului Regal și a Stadionului Național din Varșovia, atelierele din Parcul Științific și Tehnologic Pulawy (realitate virtuală), de la Institutul Bee sau cel culinar de la Muzeul Cepei din Lublin.
La reușita unui proiect de o asemenea amploare contribuie o echipă relativ numeroasă, formată din mai mulți angajați ai Școlii Gimnaziale nr. 1 Remetea. Pe lângă coordonatoarea Horvat Izabella, mai mulți colegi de-ai săi au diferite responsabilități în cadrul proietului: Cătălin-Ionică Fâșie (asistent manager), Iuliana Bar (probleme financiare), Ioan-Petru Boiț (activități logistice și selecția participanților), Cristina-Laura Fuciu (comunicare), Csilla-Rebeka Matei (IT), Denisa-Diana Bursașiu (monitorizare și evaluare), Camelia-Simona Florea (promovarea proiectului), Ioana-Adelina Frențiu (diseminare și activități educative la nivel preșcolar), Nicoleta-Anca Faca (pregătire lingvistică și culturală), Cristian Maroneac (secretar al proiectului), Adriana-Ioana Fărcuț (activități educative la nivel primar) și Gabriel-Florin Leș (ateliere creative).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.