Proiectul „Simbolurile vitalității!”, derulat la Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, a fost finanțat de Fundația Comunitară Oradea din Fondul Științescu. Grupul țintă al proiectului a fost  reprezentat de 50 de elevi de liceu, din clasele IX-XII.

Scopul proiectului este acela de a conștientiza elevii și comunitatea locală despre importanța calității aerului și a apei asupra dezvoltării psihice și fizice a tinerilor în mediul școlar, dar și în locurile frecventate de aceștia în afara programului de școală. Obiectivul general al proiectului vizează atât latura emoțională a elevilor, prin dezvoltarea unei atitudini pozitive față de comunitate și mediu, cât și cea practică și cognitivă, prin identificarea unor măsuri concrete, realizabile, în vederea îmbunătățirii calității aerului și apei vitale vieții.

„Aceste deprinderi constituie o bază în dezvoltarea elevilor, ca viitori cetățeni responsabili față de locul în care trăiesc. Cu ajutorul unor mijloace tehnice moderne (Stații meteorologice wireless, termohigrometre, substanțe chimice), elevii vor obține informații despre temperatură, umiditatea aerului, CO2, calitatea apei, duritatea apei, pH-ul apei, conținul în nitrațI, săruri minerale din spațiul propus spre analiză (din incinta școlii și al altor spații publice)”, au transmis membrii echipei de proiect. 

„Proiectul va încuraja pasiunea elevilor pentru științe și tehnologie, deoarece vor desfășura activități practice, concrete, măsurabile, din care elevii vor obține date și informații diferite de cele întâlnite la orele de curs. Tehnologia modernă propusă de noi le va stârni curiozitatea și interesul, dezvoltând în subconștientul lor o atitudine pozitivă și responsabilă față de mediul în care trăiesc. Proiectul vizează munca în echipă ceea ce duce la coeziune de grup în rândul elevilor, aceștia provenind din clase diferite, ocazie cu care își vor descoperi competențe proprii, de care nu erau conștienți că le au”, menționează aceștia.    

Echipa de proiect este constituită din profesorii Dana Mihincău, Ancuța Crișan, Rodica Crăciun, Gabriela Bondor, Sara Ferenți, inginer Lucian Mihincău.