Profesoara Lavinia Privantu a reușit, zilele trecute, să atragă copiii într-o frumoasă călătorie în lumea cărții.

Cu o adevărată măiestrie de dascăl, Lavinia Privantu a realizat o analogie reușită între carte și apă, arătând că de apă este nevoie oricând, asemenea și de carte, deschizătoarea de drumuri.

Întâlnirea cu elevii de la Liceul Teoretic “Lucian Blaga”, clasa a III-a (înv. Anca Tăut), a însemnat o oportunitate de a privi apa dincolo de cea pe care o consumăm la robinet, spunea prof. Magda Danciu, partener de nădejde al Bibliotecii Județene “Gheorghe Șincai”.

Apa este bogăția fără seamăn pe Pământ, este sufletul Pâmântului, este necesară vieții, este însăși viața, afirma scriitorul francez, Antoine de Saint-Exupery.

Incursiunea în literatură în căutarea elementului apă a antrenat copiii să găsească apa în diferite ipostaze: apa ca lacrimă, ca oglindă, ca leac, ca joc, aducătoare de bucurie sau tristețe, sursă de bună dispoziție, de aventură, inventivitate, pericol, sursă de hrană, amintind de Nică, în “La scăldat”, de I. Creangă, Lebedele lui Andersen, Țugulea, fiul unchiașului și a mătușii de P. Ispirescu, Bătrânul și marea, Hemingway etc.

Nu au lipsit întrebările, precum: Ce importanță are apa pentru om, pentru corpul nostru, pentru viețuitoare, Cum păstrăm apa curată?

Îndemnul pentru copii a fost ca, atunci când citesc o carte și găsesc elementul apă, să se gândească la ce a dorit autorul să transmită.

Evenimentul a făcut parte din proiectul “Puterea apei - Apa pură, viață sănătoasă”, proiect câștigat la concursul de proiecte din cadrul Fondului pentru un viitor mai bun în comunități@Oradea și coordonat de Mariana Barna, șef serviciu Comunicarea Colecțiilor de la Biblioteca Județeană “Gheorghe Șincai” Bihor, prin Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca “Gheorghe Șincai”, cu sprijinul Fundației Comunitare Oradea și finanțat de Lidl, în parteneriat cu Federația Fundațiilor Comunitare din România.