„Puterea vindecătoare a poveștilor”, - Carnavalul copiilor
Centrul Școlar de Educație Incluzivă Bonitas a organizat Festivalul „Carnavalul copiilor”, în cadrul proiectului educațional „Puterea vindecătoare a poveștilor”.
Evenimentul a fost găzduit recent de Teatrul Arcadia, prin colaborarea cu Trupa Liliput. Cu acest prilej, au fost invitate instituții de învățământ special din județele Satu Mare, Sălaj, Bihor, Cluj și Mureș. Pe lângă elevii CSEI Bonitas din Oradea, respectiv din structurile CSEI Bonitas din Salonta și Valea lui Mihai, la eveniment au mai participat elevi și profesori ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Oradea, ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă Orizont Oradea și ai Școlii Gimnaziale Speciale pentru Deficienți de Auz „Kozmutza Flóra” din Cluj-Napoca. Copiii au defilat pe scenă, prezentându-și în versuri costumele îmbrăcate, iar alte grupuri au interpretat scurte scenete. Instituțiile de învățământ care nu au putut fi prezente pe scenă au trimis organizatorilor lucrări și înregistrări video. Momentele de pe scenă, precum și lucrările artistice au fost evaluate și premiate de un juriu format din inspectori școlari de specialitate, respectiv din directori de școli. În timp ce juriul s-a retras pentru a ierarhiza momentele și lucrările artistice, distracția participanților a fost întreținută de trupa Libavonat. Înainte de ceremonia de premiere, muzicienii companiei Liliput i-au încântat pe copii și tineri cu un concert vesel, interpretând cântece specificii perioadei carnavalului.
Evenimentul a fost deschis de Oláh Andrea, director al Centrului Școlar de Educație Incluzivă Bonitas, printr-un discurs de bun venit, prin care a evidențiat rolul important al poveștilor.
„Viața cotidiană se derulează într-un ritm accelerat, zilele sunt pline de momente tensionate, petrecem din ce în ce mai multe ore conectați la diverse ecrane, iar astfel se conturează, în noi toți, o nevoie tot mai mare de a avea parte de momente liniștitoare, propice pentru a ne reduce viteza, pentru a ieși din vârtejul vieții, chiar și pentru câteva clipe. Soluția ne este oferită de lumea basmelor și poveștilor, care, timp de secole, a purtat în sine valorile de bază ale vieții, reprezentând simbolic sarcinile, dorințele și încercările noastre”, a spus Oláh Andrea, adăugând că, așa cum în realitate drumul spre necunoscut este presărat de posibile pericole și eșecuri, acest lucru nu este diferit în lumea poveștilor. Important este că, la fel ca eroul din povești, copilul să se încumete să pornească pe drumul său, să nu se sperie de posibilitatea schimbării, deoarece aceste schimbări constituie fundația pe care își va putea construi destinul.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.