Peste 70 de elevi şi cadre didactice din Maramureşul istoric - Regiunea Transcarpatia, din Ucraina, se află, în aceste zile, la Oradea, în cadrul proiectului cultural-educativ transfrontalier intitulat: „Învăţământ şi generozitate - cunoaşterea frumuseţilor României şi Ucrainei prin schimburi culturale reciproce de elevi şi cadre didactice”.

Aproximativ 75 de elevi şi cadre didactice din Maramureşul Istoric - Regiunea Transcarpatia din Ucraina, conduşi de dr. Ion Botoş, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, se află, în perioada 1-9 iulie 2019, la Oradea, în cadrul proiectului cultural-educativ transfrontalier intitulat: „Învăţământ şi generozitate - cunoaşterea frumuseţilor României şi Ucrainei prin schimburi culturale reciproce de elevi şi cadre didactice”, ediția a XVI-a, proiect desfăşurat de Asociaţia „Morăriţa” din Oradea, prin Tiberiu Moraru, preşedintele asociaţiei.

Tabăra școlară cultural-educativă, ce se organizează an de an la Oradea, are ca scop acomodarea, familiarizarea și integrarea celor 75 de participanți, elevi, cadre didactice și însoțitori, la viața social-culturală din reședința județului Bihor. Cazarea grupului este asigurată, și în acest an, de Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea.

Grupul de vizitatori a fost primit ieri, în sala mare a Primăriei, de către viceprimarul Florin Birta, care a ținut să le mulțumească pentru vizită și i-a asigurat de tot sprijinul și aprecierea Primăriei.  

Grupul va rămâne la Oradea până marți, 9 iulie, până atunci urmând să viziteze orașul și diferite obiective turistice. Astăzi, 2 iulie, oaspeții din Maramureșul istoric vor vizita noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor, iar joi, 4 iulie, de la ora 18.30, în sala mare a Primăriei Oradea, sub coordonarea lui Ion Botoș, va avea loc un important eveniment editorial, la care toți cei interesați sunt invitați cu drag. Tot atunci, vor fi lansate și câteva numere din ziarul Apșa, ultimele fiind sprijinite chiar de Oradea. Vineri, 5 iulie, în jurul orei 9.20, în fața clădirii ce adăpostește Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, unde a funcționat Consulatul General al Regatului României la Oradea, între anii 1940-1944, va fi organizată o manifestare comemorativă dedicată consulului general dr. Mihai Marina, originar din localitatea Apșa, astăzi în Ucraina.

Legătura dintre Bihor și Apșa este deja una tradițională și se întemeiază pe faptul că mănăstirea de la Voivozi era chilie a mănăstirii de la Peri, de pe malul drept al Tisei și pe faptul că dr. Mihai Marina, fost consul general al Regatului României la Oradea, era originar tot din Apșa.

„Neuitarea de țară este tema proiectului nostru, un proiect internațional, unic în România. Limba română, limba mamei, a neamului, se vrea desfiinţată în şcoala ucraineană. Legea învăţământului, prin acel articol 7, are prevederi care, în timp, vor ucrainiza inclusiv şcoala românească din zona românească. Proiectele noastre culturale comune, parteneriatul bihorean, prin proiecte care vizează cea de-a XVI ediţie în 2019, înseamnă de fapt lupta pentru supravieţuirea limbii române, donaţii de cărţi, de bunuri pentru cei săraci din Poroşcovo… Apropierea de fratele meu şi al tău, de cunoaşterea şi înţelegerea lui. De comunicarea în limba română. Să ne botezăm copiii în legea noastră, româneşte, să-i creştem şi să-i educăm în limba mamei noastre, România!”, este mesajul transmis la această ediție a proiectului de Tiberiu Moraru, președintele Asociației „Morărița”.

 

Foto: Gh. Petrila