Timp de un an, 125 de elevi din Salonta, Oradea, Livada de Bihor, Cefa și Sântandrei s-au implicat, trup și suflet, într-un concurs despre misterioasa dropie și natura înconjurătoare.

Concursul „Natură fără frontiere” a fost lansat în noiembrie 2020 și a fost organizat sub umbrela proiectului „Conservarea, protejarea și promovarea valorilor naturale din zona transfrontalieră Salonta - Békéscsaba”. Pe partea românească, figura centrală a proiectului a reprezentat-o dropia (Otis tarda), pasăre amenințată cu dispariția la nivel global și a cărei populații de la Salonta este considerată ca fiind unica viabilă din țară. Din acest motiv, concursul s-a adresat în special elevilor care trăiesc în zone ce fac parte din arii protejate Natura 2000 sau limitrofe.

„Ne-am propus atât să-i familiarizăm pe copii cu aceste valori naturale  locale, cât și să le insuflăm importanța prețuirii și ocrotirii acestora. Ne bucurăm că din 552 de copii înscriși (la secțiile română și maghiară), chiar și în condițiile restrictive cauzate de pandemie, am avut 24 de echipe la secția română și 20 la secția maghiară, adică 125 de elevi motivați să parcurgă toate cele trei etape ale concursului. Echipele, formate din câte trei elevi, au avut ocazia să-și dezvolte gândirea logică, imaginația, creativitatea, spiritul de echipă, întrucât trebuiau să rezolve exerciții practice, să scrie compuneri (de ex. un anunț matrimonial pentru căutarea unui dropioi), să facă ilustrații (ex. o compoziție artistică cu o pană de dropie), să facă împreună o acțiune ecologică sau să joace diverse roluri (ex. un dropioi în timpul unui ritual de curtare sau al unui judecător, avocat sau inculpat în cadrul unui tribunal ecologic)”, susțin organizatorii.

Premierea câștigătorilor a avut loc pe 17 decembrie 2020, în cadrul unei sesiuni online, iar distribuirea diplomelor și a premiilor care au constat în obiecte personalizate (tricouri, geci impermeabile, rucsacuri, termosuri, căni)  cu dropia și alte valori naturale se vor face în următoarele două săptămâni.

Proiectul „Conservarea, protejarea și promovarea valorilor naturale din zona transfrontalieră Salonta - Békéscsaba, ROHU-14 - The Nature Corner”, a fost derulat de Asociația Milvus Transilvania Vest, fiind cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria.