În anul școlar 2024 –2025, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș a implementat proiectul Erasmus+ intitulat „Strategii didactice inovative pentru o educație incluzivă”.

Proiectul a inclus două mobilități desfășurate la prestigioasa Școală Platon din Katerini, Grecia.

La prima mobilitate, care a avut loc în perioada 5 - 9 mai, au participat 21 de elevi și 8 cadre didactice, iar obiectivul principal al acesteia a fost promovarea incluziunii și înțelegerii interculturale. Elevii și profesorii lor au făcut cunoștință cu sistemul educational din țara parteneră, au participat la activități interactive alături de colegii greci, activități sportive și artistice, vizite culturale în locuri emblematice precum Muntele Olimp, orașul Salonic și complexul monahal Meteora. Patru dintre cadrele didactice au participat la activități de tip job shadowing, în care au observat și analizat bune practici pedagogice aplicate în școala gazdă cu scopul de a le integra în activitatea lor. Elevii și cadrele didactice au trăit experiențe de învățare interactive și inovative la Școala Platon din Katerini.

A doua mobilitate, desfășurată în perioada 2 - 6 iunie, a fost dedicată formării a cinci cadre didactice prin participarea la cursul de formare internațională „Digital Game Based Learning”. Profesorii au explorat metode moderne de predare bazate pe jocuri digitale, cu scopul de a transforma lecțiile în experiențe educaționale mai atractive și interactive. Activitatea a fost completată de vizite culturale și religioase relevante, care au consolidat componenta de învățare interculturală și spirituală.

Prin activitățile propuse, proiectul a contribuit la dezvoltarea competenței interculturale la elevi, la consolidarea unor practici pedagogice inovatoare și inclusive și la dezvoltarea profesională a cadrelor didactice, Experiențele trăite au contribuit la crearea unei comunități educaționale europene unite prin respect, colaborare și dorința comună de a învăța unii de la alții.

Proiectul Erasmus+ reconfirmă angajamentul Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu” din Beiuș față de o educație de calitate, incluzivă și ancorată în valorile europene. Ne exprimăm recunoștința față de partenerii noștri din Grecia și față de toți cei care au sprijinit și au făcut posibilă această inițiativă de impact.

Educația incluzivă nu este doar un ideal, ci o realitate pe care o construim împreună, pas cu pas, dincolo de granițe.