Școala începe normal în județul Bihor - „Vor învăța de acasă, online, doar elevii care vor dori acest lucru!”
Vești bune de la Prefectură. În ultima ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, după ce au fost analizate cazurile din județ, s-a decis ca anul școlar să înceapă în mod normal, cu prezența fizică a elevilor la clase.
Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, a anunțat joi, într-o conferință de desfășurată online, că nicio localitate din Bihor nu mai este în scenariul roșu.
„La ora actuală 18 localități sunt în scenariul galben: Bulz, Pocola, Tulca, Măgești, Țețchea, Remetea, Sânicolau Român, Aușeu, Ceica, Cefa, Vadu Crișului, Tăuteu, Hidișelul de Sus, Drăgești, Brusturi, Drăgănești, Husasău de Tinca și Căbești. Aceste Unități Administrativ Teritoriale vor fi în acest scenariu timp de o săptămână după care vom reanaliza situația în funcție de cum evoluează situația epidemiologică”, a spus prefectul Dumitru Țiplea.
Drept urmare, școala va începe luni, 14 septembrie, cu prezența fizică a elevilor la clase, respectând măsurile de igienă și distanțare socială.
„Cea mai mare parte a elvilor din Bihor vor putea participa fizic la activitatea instructiv-educativă ce începe în 14 septembrie. Toți preșcolarii vor fi prezenți fizic în grădinițe. La fel se va întâmpla și cu elevii din învățământul primar. Conducerile școlilor vor asigura măsurile legate de siguranța lor sanitară. Preșcolarii și cei din învățământul preșcolar vor sta acasă fără să participe la învățământul on-line dacă vom ajunge într-un scenariu roșu. La nivel gimnazial și liceal avem un scenariu verde dar vor exista și elevi care vor participa la cursuri în varianta on-line. În cazul unui scenariu roșu vor trece, automat, toți, pe online. În scenariul galben, o parte va merge la școală și o parte online. Cum, câți, va depinde atât de scenariul epidemiologic cât și de condițiile din școli, care vor fi analizate de consiliile de administrație ale școlilor”, a spus șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Virgil Blage.
Pentru ca situația să rămână așa va fi nevoie de efortul conjugat al părinților și cadrelor didactice.
„Pentru a nu ajunge în scenariul roșu și pentru ca elevii să-și poată desfășura în condiții normale activitatea, este foarte important ca, în primul rând, părinții să fie responsabili în a verifica starea de sănătate a copiilor și a nu-i trimite la școală sau grădiniță pe cei care prezintă simptomatologie, cei bolnavi. Nu uitați că dacă lipsește un copil, doi sau cinci, procesul școlar continuă, dar dacă personalul care activează în unitățile școlare se va îmbolnăvi, procesul educațional va fi suspendat până ce cadrul didactic va fi înlocuit. Acolo unde părintele greșeșete și își trimite copilul bolnav la școală sau la grădiniță, profesorii, învățătorii sau educatorii, trebuie să fie vigilenți și să refuze acceptarea în colectivitate a copiilor cu simptomatologie. Foarte importantă este și comunicarea. Ea trebuie să fie eficientă atât între părinți și școală cât și între părinți, școală și Direcție de Sănătate Publică. Fără o comunicare eficientă lucrurile se vor îndrepta spre codul roșu și nu vom ști unde să acționăm ca să protejăm colectivitățile. Este foarte important ca sănătatea și educația să meargă mână în mână” a spus medicul șef al DSP Bihor, Călin Sonea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.