Absolvent al Universităţii din Oradea, cel mai tânăr consilier judeţean, Bogdan Manafu, a trimis conducerii instituţiei o scrisoare în care solicită ca aceasta să nu aplice ordonanţa prin care elevii de la postliceală devin peste noapte studenţi în anul doi. Consilierul susţine că acest lucru ar aduce un prejudiciu de imagine şi o ofensă elevilor care au învățat și au reușit să ia BAC-ul, înscriindu-se apoi la facultate.

Reacţia lui Bogdan Manafu a venit ca urmare a afirmaţiilor făcute de preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, Sorin Curilă, care a declarat pentru o publicaţie centrală că în şedinţa de Senat de ieri urmau să fie puse în discuţie propunerile de la două facultăţi de a organiza programe de studii postliceale. "Sunt trei programe de studii de la Medicină, pe direcţia Cosmetică Medicală, şi mai sunt propuneri de la Facultatea de Ştiinţe pe Analist programator. Le vom aproba în Senat, apoi va avea loc demararea actelor pentru înaintare către Minister, urmând să fie organizate", a spus Sorin Curilă care, întrebat dacă Universitatea din Oradea le va da posibilitatea cursanţilor, dacă iau bacalaureatul, să le fie echivalat un an făcut la colegiu cu un an făcut la facultate, a răspuns: "Pentru aceste programe se vor aloca nişte credite şi, în măsura în care ei vor obţine creditele şi diploma de bacalaureat, se vor putea înscrie la licenţă şi li se vor recunoaşte creditele şi înmatricularea. Vor susţine examen de admitere, dar pot trece în anul II".

Ofensă pentru cei care au învăţat

Măsura, despre care mulţi specialişti spun că este una aberantă, părând a fi concepută de Guvern pentru a mai atenua din dezastrul anual pe care îl înregistrează promovabilitatea la bacalaureat şi pentru a "hrăni" Universităţile aflate în criză de "lichidităţi pe două picioare", adică studenţi, a fost aspru criticată de un absolvent de succes al UO, ajuns om de afaceri şi consilier judeţean.

"Am hotărât să vă adresez această scrisoare în speranța că veți remedia o parte din nenorocirile aduse de OUG 49/2014 asupra învățământului românesc, care periclitează viitorul multor generații de acum înainte.

Aceste prevederi sunt o ofensă adusă elevilor care au învățat și au reușit trecerea examenului de bacalaureat înscriindu-se la o facultate, respectând normele europene. Prin admiterea elevilor fără această diplomă, Universitatea din Oradea se degradează din punct de vedere academic transformându-se într-o simplă școală postliceală care doar oferă diplome universitare fără valoare. Consider că exigențele Universității din Oradea trebuie să crească, nu să fie coborâte, astfel încât să afecteze negativ viitorul studenților care obțin diplome de absolvire aici", spune Bogdan Manafu în scrisoarea deschisă adresată rectorului Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, şi preşedintelui Senatului, Sorin Curilă.

Consilierul spune că înţelege nevoia de bani a instituţiei, dar că aceasta nu ar trebui să primeze în faţa standardelor acesteia.

"Ca absolvent al Universitătii din Oradea, fost membru al Senatului universității, iar acum şi în calitatea de cel mai tânăr consilier judeţean al Bihorului vă rog nu aplicați aceste prevederi pentru că Oradea are nevoie de o universitate cu prestigiu, cu credibilitate, inclusiv internațională, iar studenții care obțin diplome la aceasta să nu fie stigmatizaţi datorită deciziei de a admite elevi fără diplomă de bacalaureat.

Universitatea din Oradea este un bun al oraşului şi al județului, reprezentând cel mai important reper academic al zonei, nu periclitați aceste atribute prin decizii pripite care nu sunt în folosul comunității", mai spune Manafu.