Prin intermediul unei „scrisori deschise" transmisă redacţiei Crişana, un profesor de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi" din Oradea îşi exprimă nemulţumirea faţă de numirile în funcţia de directori făcute de Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor. El susţine că în funcţia de conducere a şcolii a fost instalată o „marionetă politică", sfidând astfel întregul corp profesoral. Deşi a promis în două rânduri să ofere un răspuns pe marginea celor sesizate, inspectorul şef Daniel Negrean nu ne-a transmis punctul său de vedere. 

Scrisoarea primită pe adresa redacţiei, şi semnată de profesorul Virgil Petruţ, vorbeşte despre o „caracatiţă mizerabilă", numită politică, „gata să devoreze şi ce-a mai rămas din bietul stârv", care este sistemul de învăţământ. „Motivele pentru care au fost schimbate cele două directoare (n.r. de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi" din Oradea) le ştiu numai unii şi poate unele dintre ele chiar au fost reale. Unul dintre motive însă, este sigur şi se referă la „dezastrul" de la BAC. Este cu siguranţă un motiv de mare îngrijorare, dar nu cred că aceasta este soluţia, să pui „la colţul de ruşine" nişte oameni care chiar au încercat să „joace corect", sau aproape corect. Cred cu toată convingerea c-ar fi trebuit trimişi să mai „mediteze" acei directori, profesori etc. care au făcut „tot ce le-a stat în putinţă" ca şcolile lor să iasă „bine"!  Ştiţi la fel de bine ca şi mine (poate chiar mult mai bine) despre ce este vorba. Este o realitate, care ar fi cutremurătoare, dacă s-ar dori verificată, dar nu se doreşte, pentru că ar fi mult prea mulţi cei din „sistem" care ar trebui să-l părăsescă şi nu de bunăvoie", afirmă profesorul Petruţ în scrisoarea deschisă adresată şefului inspectoratului, adăugând că „regret profund că fac parte şi eu din acest „sistem", unde „s-a dat cinstea pe ruşine!", unde cei care trişează sunt aplaudaţi, iar cei care se străduiesc să fie corecţi sunt batjocoriţi. Măcar de-am avea bunul simţ să nu mai amintim de camerele de supraveghere, drept argument suprem al corectitudinii noastre. Chiar nu ne mai temem nici de Bunul Dumnezeu?"

Adjunct „mic de stat, mic la sfat"

Dascălul mai afirmă în scrisoare că nu are nimic să-i reproşeze noului director propus, dar că este „năucitoare" pentru întreg colectivul şcolii, numirea directorului adjunct, „un personaj care prin tot ce-a făcut de-a lungul anilor petrecuţi la şcoală a demonstrat că este departe de pretenţiile acestei instituţii, ce să mai vorbim de calităţile unui director?".  Petruţ spune că actualul adjunct s-a străduit tot timpul să „iasă bine", cu efort minim, sau deloc, să apară „în front" numai atunci când era vorba de interese personale, sau de puncte. „Punctele erau şi sunt în continuare „raţiunea vieţii lui", cu orice preţ, prin orice mijloc! Abia acum înţeleg implicarea lui plină de zel în toate activităţile aducătoare de puncte, chiar dacă de cele mai multe ori aveau prea puţină tangenţă cu şcoala adevărată. A fost bine instruit!", conchide Petruţ care mai afirmă că este „inadmisibil, pur şi simplu un afront, să ignori oameni de excepţie (dascăli adevăraţi, inteligenţi, de mare caracter, foarte buni manageri), cu dosare „grele" şi cinstite şi să numeşti, cu dispreţul caracteristic „mai marilor zilei", o marionetă politică, sfidând un întreg corp profesoral şi administrativ. Nu cred că această şcoală, care poartă un nume absolut fabulos şi care a demonstrat de atâtea ori ce lucruri minunate se pot face atunci când nişte dascăli adevăraţi pun mult suflet şi pricepere în tot ceea ce fac, merită acestă palmă!". În încheierea scrisorii, profesorul Virgil Petruţ spune că nu poate accepta realitatea halucinantă la care s-a ajuns în sistemul de educaţie din Bihor, una în care „adevăratele valori sunt aruncate  la gunoi, iar nonvalorile au rezervate piedestaluri  aurite".

Scrisoarea adresată de profesorul Virgil Petruţ inspectorului şef al ISJ Bihor o puteţi citi integral pe pagina on-line a publicaţiei noastre, www.crisana.ro, la secţiunea Controverse.