Străzile oraşului de la poalele Munţilor Apuseni au fost luate cu asalt luni dimineaţa, 17 septembrie, unde cadrele didactice şi elevii din Ştei precum şi din oraşele şi comunele din apropiere s-au îndreptat spre instituţiile de învăţământ pentru a participa la festivităţile prilejuite de deschiderea noului an şcolar.

Prima parte a ceremoniilor a fost dedicată rugăciunii, câte un Te Deum fiind oficiat de un sobor de preoţi, care au dat binecuvântare tuturor cadrelor şi elevilor pentru noul an şcolar. Cei mai matinali s-au dovedit a fi prichindeii de la Grădiniţa cu Program Prelungit şi Normal, iar bobocii însoţiţi de părinţi şi bunici erau cei mai nerăbdători să facă cunoştinţă cu viitoarea lor activitate. Cei 190 de preşcolari vor fi repartizaţi în 5 grupe la GPP şi 4 grupe la GPN, de educaţia lor ocupându-se 14 educatoare. La Şcoala Gimnazială Miron Pompiliu curtea a fost arhiplină, ca de obicei, prof. Gergeta Maria Muşet directorul instituţiei de învăţământ, urând bun venit tuturor, dar în mod special celor 33 de elevi din clasa pregătitoare şi 109 elevi ai clasei întâia. În acest an de învăţământ aici vor învăţa 707 elevi, repartizaţi in 31 de clase, de educaţia lor ocupându-se 47 de cadre didactice de predare, din care 7 cadre noi titulare.

CT "Unirea"

O atmosferă de sărbătoare autentică a fost la Colegiul Tehnic Unirea, moderatorul acestui eveniment, ec. prof. Ioan Mateiaş, directorul adjunct al instituţiei, urând bun venit numeroasei asistenţe, care era aranjată într-un careu in care se regăsea fiecare clasă împreună cu dirigintele, sub admiraţia părinţilor, bunicilor, rudelor şi a multor prieteni. De asemenea a salutat prezenţa prof. Cristian  Andru inspector de specialitate în cadrul IŞJ Bihor, a ing. Iulian Balaj şi ec. Marius Cioară, primarul respectiv viceprimarul oraşului Ştei, care de altfel au fost prezenţi la toate fesitivităţile din această zi. A avut loc premierea elevilor care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură in anul şcolar 2011-2012. În cuvântul de deschidere ing.prof. Voicu Burta, directorul instituţiei, a punctat realizările elevilor dar a şi amintit faptul că „datorită parteneriatului cu Universitatea Politehnica din Timişoara din acest an şase elevi au obţinut burse de studii, fiind singurii elevi din judeţul Bihor dintre cei 50 de elevi bursieri ai politehnicii. Cele mai notabile realizări, anul trecut, la olimpiadele şcolare au fost 4 premii la matematică obţinute, la Faza Naţională, de elevii Ioana Andreea Mate, locul I, Daniel Pele, locul III, Oana Popa şi Marius Andrei Burta, menţiuni, ei fiind pregătiţi de prof. Mihaela Lucan şi Gheorghe Igaş. Au fost obţinute 51 de premii la Faza Judeţeană şi 11 premii la concursuri extraşcolare." Cei 920 de elevi, repartizaţi în 35 de clase vor fi pregătiţi de 71 de cadre didactice.