Într-o circulaţie rutieră modernă pietonul trebuie să fie un bun cunoscător al prevederilor şi regulilor specifice şi un executant docil al acestora, dovedind în practică o atitudine preventivă şi responsabilă. Pornind de la aceste certitudini, cercurile de educaţie rutieră din şcoli, îşi aduc contribuţia la educarea elevilor în spiritul cunoaşterii şi respectării normelor de conduită civică, în societate şi pe drumurile publice.

Începând cu anul 1992, patrulele şcolare de circulaţie de la Grupul Şolar Industrial Şuncuiuş, au participat an de an la concursurile de profil, organizate pe plan local, judeţean şi naţional. La început rezultatele au fost modeste, dar pe parcurs, acumulând experienţă şi prin muncă, performanţele a crescut. Astfel, la nivel naţional, în cei 20 de ani de participări, au fost obţinute zeci de premii şi menţiuni, determinând conducerea liceului, să marcheze la Şuncuiuş, evenimentul şi să organizeze o întâlnire a cadrelor didactice din ţară, care au manifestat aceeaşi pasiune pentru educaţia rutieră a elevilor. Generat de concursurile pe teme rutiere, a fost şi realizarea unui parteneriat între şcolile „George Coşbuc" din Sighetul Marmaţiei, Şcoala nr. 21 din Sibiu, nr. 2 din Timişoara şi Grupul Şcolar Industrial Şuncuiuş. Întâlnirile anuale, prin rotaţie, s-au constituit în prilejuri de abordare şi dezbatere a unor tematici actuale din domeniul educaţiei, realizându-se utile şi benefice schimburi de experienţă. Cu prilejul aniversării celor 20 de ani de activitate rutieră, s-a desfăşurat şi parteneriatul, a cărui tematică a fost: „Şcoala altfel", modalităţi de realizare. Vineri, 18 mai 2012, după o oră de exuberante manifestări, de revedere a colegilor din ţară, au început activităţile de parteneriat. Şcoala gazdă a prezentat multimedia activităţile realizate în săptămâna „Şcoala altfel". În partea a doua a manifestării, prof. Matei Virgil, directorul liceului, unul din artizanii concursurilor rutiere, a realizat o retrospectivă a celor 20 de ani de participare la concursuri pe teme rutiere, scoţând în evidenţă disponibilitatea şi sprijinul acordat de Serviciul de Circulaţie al Poliţiei Bihor, reprezentată la manifestări de doamna comisar Ioana Indrieş, colaboratoare şi prietenă a şcolii.


Elevi de lot naţional
Posesorul unei impresionante memorii, Virgil Matei, a prezentat sintetic, anul, locaţia şi premiul obţinut de echipajul din Şuncuiuş. Totalizând doar participările la etapa naţională a concursurilor:"Cea mai bună patrulă de circulaţie" şi „Educaţia rutieră - Educaţie pentru viaţă", acestea însumează 27 prezenţe cu impresionante premii şi menţiuni. Palmaresul poate fi vizionat pe pagina şcolii, WWW.liceulsuncuius.ro. Cea mai bună clasare a fost obţinută în 1997, când echipajul alcătuit din Moţ Camelia, Mateaş Ancuţa, Bila George şi Bradea Cistian, pregătiţi de prof. Dan Liviu, au ocupat locul II pa ţară. Componenţii patrulei, în urma unei preselecţii au fost incluşi în lotul României, participând la concursul internaţional de profil, desfăşurat în Polonia, la care sa clasat pe un onorant loc IV. Un alt concurs recent, cu tematică rutieră, cu etape judeţene şi naţionale, a fost „Cupa DHS", la care în anul 2011, echipajul din Şuncuiuş, alcătuit din Gavriluţ Raul, Cătană Andreea, Ştiop Şerban şi Bodea Patricia, pregătiţi de prof. Matei Virgil şi prof. Bodea Emil, au obţinut premiul I, pe ţară. A urmat festivitatea de premiere, cu diplome şi cupe, a 24 colegi din ţară, reprezentând localităţile: Târgovişte, Sighetul Marmaţiei, Reghin, Satu Mare, Chişinău Criş, Blaj, Costeşti - Argeş, Sibiu, Timişoara, Vaslui, Iaşi, Comăneşti, Zalău, Bocşa- Caraş Severin, cu rezultate notabile în activitatea de educaţie rutieră. Au primit diplome, foşti şi actuali elevi, componenţi ai echipajelor de circulaţie rutieră.
Sâmbătă, 20 mai, s-a desfăşurat concursul tematic de circulaţie rutieră „Cupa Crişul Repede", iniţiată şi organizată de Şcoala din Şuncuiuş, din fonduri proprii şi sponsorizări, aflată la ediţia a VI-a. Au participat echipaje din Chişineu - Criş, Vaslui, Blaj, Târgovişte, Zalău, Bocşa - Caraş-Severin, Reghin, Şuncuiuş. A câştigat echipajul din Târgovişte. Programul pregătit de organizatori, a cuprins excursii şi vizite la Mănăstirea Piatra Craiului, Casa Memorială „Octavian Goga, de la Ciucea, vizitarea Peşterii Ungurul Mare, precum şi nelipsitele picnicuri comune, în mirifica zonă de la poalele Munţilor Pădurea Craiului. Pentru rezultatele remarcabile obţinute, conducerea liceului - prof. Virgil Matei, director, prof. Camelia Bodea, director adjunct, prof. Livia Straton, consilier educativ pentru această activitate realizată din fonduri proprii şi sponsorizări - merită toate felicitările.