Teatrul "Regina Maria" a fost ieri, de la ora 15.00, gazda festivităţii de deschidere a etapei naţionale a Olimpiadei de istorie. Participă 220 de elevi și 43 de profesori însoțitori, din toată țara, de la clasele VIII-XII, care studiază disciplina istorie.

Festivitatea de deschidere a început cu imnul naţional intonat de Corul Ariston al Liceului de Arte din Oradea, dirijat de profesorul Arnold Schneider. Au urmat apoi mai multe cuvântări ale invitaţilor.

"Ne simţim mândri să vă avem oaspeţi într-o zonă istorică atât de importantă. Regiunea care l-a dat ţării pe voievodul Menumorut şi în care se află Peştera Coliboaia în care au fost găsite urme ale omului preistoric și picturi ale acestuia vechi de 35.000 de ani. Istoria a consemnat aici evenimente importante şi mai merită notat că vă aflaţi într-un spaţiu care a învăţat ce înseamnă convieţuirea şi multiculturalitatea", a spus, printre altele, Lizeta Roşu, inspector școlar pentru istorie, geografie şi științe socio-umane la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor. Alături de ea, au mai participat şeful IŞJ Bihor, Nicolae-Ioan Avram, prefectul Claudiu Pop, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor - Cornel Popa, universitarii Simona Trip, Ioan Horga şi Sorin Şipoş şi Doru Dumitrescu, reprezentant al Ministerului Educaţiei.

"Să ajungi la etapa naţională a unei olimpiade este o mare performanţă care necesită muncă şi ambiţie. Felicit elevii care au ajuns până aici şi cred că această competiţie va avea un impact pozitiv asupra lor" a spus, printre altele, şeful IŞJ Bihor, Nicolae Avram, care şi-a încheiat discursul cu un proverb japonez: "O zi cu un profesor bun face mai mult decât 1000 de zile de studiu sârguincios".

Olimpiada se desfăşoară în perioada 6 - 10 aprilie 2015 şi se adresează elevilor din toată țara, din clasele VIII-XII, care studiază disciplina istorie. Participă, din fiecare județ, câte un reprezentant pe nivel de clasă, care la etapa județeană a ocupat locul I și a obținut cel puțin 90 de puncte. În total, 220 de elevi, care sunt însoţiţi de 43 de profesori.

Proba scrisă a concursului se desfășoară astăzi, de la ora 10.00, la Colegiul Național "Emanuil Gojdu" Oradea.

În perioada petrecută la Oradea, elevii vor vizita mai multe obiective istorice, religioase, culturale și turistice.  

Festivitatea de premiere a câştigătorilor va avea loc vineri, 10 aprilie 2015, la ora 10.00, în sala de spectacole a Filarmonicii din Oradea.