Un cercetător, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea - A făcut istorie în domeniul energie nucleare
Nu sunt mulţi profesori universitari în România care să aibă CV-ul inginerului Mihail Ioan Abrudean. Cercetătorul a făcut istorie, punând România între primele şapte ţări care au exportat izotopi stabili, motiv pentru care a primit ieri, cea mai importantă distincţie a Universităţii din Oradea, aceea de Doctor Honoris Causa.
Aula Magna a Universităţii din Oradea a fost ieri gazda decernării titlului de Doctor Honoris Causa profesorului clujean Mihail Ioan Abrudean. Au participat aproximativ 150 de profesori şi studenţi, alături de rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului Universitar - Sorin Curilă şi decanul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei (IETI) - Teodor Leuca. "Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca ne-a fost un adevărat părinte începând cu anul 1989, multe dintre cadrele noastre actuale fiind formate sau îndrumate de profesorii clujeni. Pentru toate acestea le mulţumim", a spus rectorul Constantin Bungău. Teodor Leuca a citit apoi "Laudatio" adresat lui Mihail Ioan Abrudean, punctând cele mai importante elemente din CV-ul profesorului. "În urmă cu şapte ani i-am cerut ajutorul şi am avut norocul să nu fim refuzaţi. În aceşti ani, în evoluţia IETI s-a văzut mâna profesorului. A lucrat în foarte multe proiecte experimentale cu caracter secret, de o importanţă deosebită pentru România. A fost cel care s-a ocupat de separarea izotopilor stabili, de energetica nucleară şi de proiectarea celui mai puternic laser din ţară. A publicat 184 de lucrări ştiinţifice, dintre care 35 cotate ISI, 28 fiind incluse în baze de date, precum IEEE Xplore Digital Library, 10 articole CNCSIS, 61 publicate la conferinţe internaţionale şi 44 publicate la conferinţe naţionale. Are 21 de tehnologii noi elaborate, omologate sau brevetate. A obţinut cinci brevete de invenţie aplicate, premiate la saloane de invenţie internaţionale şi naţionale", a spus, printre altele, decanul de la IETI. După ce a primit diploma de Doctor Honoris Causa, Mihail Ioan Abrudean a ţinut o lecţie, în adevăratul sens al cuvântului, prezentând cu lux de amănunte cercetările în care a fost implicat şi proiectele pe care le-a dus la bun sfârşit. De numele profesorului clujean se leagă cele mai importante cercetări de la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare din Cluj-Napoca, de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, de la Electroputere Craiova şi de la Institutele de Fizică Atomică din Bucureşti şi Măgurele. În prezent, Mihail Ioan Abrudean este prof. univ. dr. ing. la Universitatea Tehnicǎ din Cluj-Napoca.
Acum poti invata Limba Engleza printr-o metoda unica in Romania testata pe zeci de mii de oameni.Iata cum poti invata Limba Engleza in 21 de zile.Afli mai multe detalii pe site-ul: invetiengleza Ro