Toate promisiunile legate de amenajarea unor spaţii adecvate pentru prichindeii înscrişi în clasa pregătitoare sunt departe de a satisface nevoile educative ale celor mici.

Şocul începerii noului an şcolar pentru cei care au fost înscrişi în clasa pregătitoare va fi unul destul de mare. Noile spaţii pe care unităţile şcolare le-au pregătit pentru cei mai mici dintre învăţăcei nu se ridică nici pe departe la aşteptările părinţilor sau nevoile celor mici. Diferenţele sunt de la cer la pământ, în ce priveşte amenajarea sălilor de clasă şi a mobilierului. Săli de clasă anoste, fără culoare, cu bănci care par mult prea mari pentru prichindei, cu parchet învechit, fără materiale didactice adecvate. Singurii care au încercat ca aducerea copiilor de la grădiniţă la şcoală să nu le producă un disconfort fizic şi psihic par să fie cei de la unităţile şcolare particulare. La Liceul „Don Orione" din Oradea, spre exemplu, conducerea unităţii şcolare a „prospectat" piaţa grădiniţelor şi a „importat" modelul sălilor de clasă şi pentru clasa pregătitoare. Aici, scăunelele şi măsuţele sunt viu colorate, pe măsura celor mici. „Avem dulăpioare pentru fiecare copil. Avem colţul pentru artă, pentru ludotecă, bibliotecă. Măsuţele sunt aşezate în formă de „U". Noi vom fi şi Clasa Buburuzelor", ne-a declarat Janina Chindea, învăţătoare la clasa pregătitoare de la Liceul „Don Orione". Ieri, aici se făceau ultimele pregătiri pentru inaugurarea festivă a noului an şcolar, care va avea loc duminică, 16 septembrie, de la ora 17.00.

Copii retraşi din clasa zero

În ce priveşte noile săli de clasă pregătite în unităţile şcolare de stat, tot efortul directorilor nu poate compensa lipsa de viziune a acestui proiect. Noile bănci şi scaune sunt disproporţionale în raport cu constituţia unor copii de 5-6 anişori. Sălile de clasă nu au pic de culoare, lipsesc dulăpioarele individuale, materialul didactic pare insipid. La Liceul Teoretic „Lucian Blaga" s-au pregătit, la parterul unităţii, două săli de clasă. Băncile sunt aşezate ca pentru cursurile clasice, parchetul este învechit, cel puţin într-o sală, iar în alta se mai aşteaptă cuierele şi biroul învăţătoarei. La Şcoala nr. 16, au trebuit amenajate patru săli de clasă pentru clasa pregătitoare, iar alte şase pentru clasa I. Peste 250 de elevi vor păşi pentru prima dată pragul şcolii luni, 17 septembrie. Şi aici, băncile şi scaunele sunt din cele clasice, reglabile, însă ele au fost aşezate după modelul de la grădiniţă, în cerc. Toate acestea au făcut ca numeroşi părinţi să-şi retragă copiii de la grupa 0 şi să-i reînscrie la grădiniţă. „L-am retras pentru că eu cred că pentru dezvoltarea psiho-somatică a copiilor  este bine să urmeze la grădiniţă grupa pregătitoare. Un copil nu poate sta nemişcat în bancă. Mai mult, nu am cu cine să las copilul după ora 12.00. La o vârstă atât de fragedă, un copil nu e încă capabil să meargă şi să vină de la şcoală singur. Care a fost rostul de a se investi în aceste clase, în condiţiile în care aceşti bani puteau fi investiţi în extinderea de grădiniţe, unde există personal pregătit", ne-a declarat mămica Mirela Ştefan.