Universitatea din Oradea. Practică studenţească la Ştei - Lecții despre arhitectura sovietică
Coordonați de criticul de artă conf. univ. dr. Ramona Novicov și lect. univ. dr. arh. Cristian Savu, studenții Departamentului de Arhitectură al Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură (FCCA) a Universității din Oradea au petrecut săptămâna trecută câteva zile de practică în orașul Ștei.
Ediția 2022 a proiectului „Memoria urbană a Șteiului - laborator studențesc” s-a desfășurat în orașul de la poalele munților Bihorului. Tema secțiunii din acest an a fost: „Arhitectura sovietică a anilor 50-60: reconstituirea virtuală a detaliilor de arhitectură și a spațiilor interioare cu valoare patrimonială”.
„Parte a programului de practică al viitorilor arhitecți, laboratorul studențesc continuă un amplu și coerent proiect universitar axat pe identificarea și studiul urbanismului și arhitecturii de tip totalitar pe care fostul oraș Dr. Petru Groza, numit după 1989 Ștei, îl păstrează aproape nealterat. Proiectul «Memoria urbană a Șteiului» a început în anul 2015 și s-a bucurat, la fiecare din cele trei ediții de până acum, de sprijinul necondiționat al Universității din Oradea și al primăriei orașului. Tema centrală vizează reconstituirea virtuală, pe baza fotografiilor de epocă și a mărturiilor localnicilor, a arhitecturii și a tramei urbanistice de tip totalitarist ridicate de sovietici în anii 50-60, în proximitatea minelor de uraniu de la Băița. În această ediție s-au relevat detalii de arhitectură importante: capiteluri, stucaturi plafonante, toruri decorative, candelabre monumentale originare, ce alcătuiesc repertoarul decorativ al Casei de Cultură și al Gării. Interiorul Casei de Cultură «Miron Pompiliu», foaierele și sala de festivități, a fost randat, pentru a se reconstitui atmosfera de epocă a anilor de la mijlocul secolului trecut”, explică conf. univ. dr. Ramona Novicov, coordonatoarea proiectului.
Viitorii arhitecți au reușit să recreeze, în mediul virtual, încăperile și ornamentele clădirii ce adăpostește casa de cultură a orașului. „Aceste elemente noi vor completa macheta curentă în lucru a orașului vechi virtual, care va fi rezultatul parteneriatului dintre Primăria Ștei și Universitatea din Oradea” spune conf. univ. dr. Ramona Novicov.
„Sesiunea de anul acesta continuă buna colaborare a orașului nostru cu Universitatea din Oradea, iar tema propusă a fost relevarea spațiilor interioare ale unor obiective publice, din patrimoniul cultural arhitectural de tip totalitarist. Primăria și Consiliul Local al Orașului Ștei susțin proiectele educaționale și de cercetare ale studenților, iar spiritul creativ și inovativ al acestora contribuie la creșterea vizibilității patrimoniului cultural al orașului nostru”, adaugă edilul orașului Iulian Balaj.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.