Universitatea din Oradea - Proiecte care o vor schimba din temelii
Universitatea din Oradea încheie anul pe plus. Instituția a fost și este angrenată într-o mulțime de proiecte naționale și internaționale care o vor schimba la față. Cel mai mare proiect în care universitatea este implicată are o valoare de peste 14 milioane de euro.
Universitatea din Oradea pare a călca pe urmele Primăriei în ceea ce privește proiectele internaționale. Pe lângă cele în care a fost susținută de Primăria Oradea și Consiliul Județean, instituția a derulat și derulează proiecte de anvergură care ar putea schimba din temelii învățământul superior orădean.
„Încercăm să ne pliem pe legislația actual care prevede dezvoltarea învățământului dual. Avem parteneruate importante cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, licee tehnologice și companii. Scriem proiecte pe eficiență energetică cu finanțare prin PNRR, atât noi cât și celelalte entități. Trebuie să continuăm să dezvoltăm internaționalizarea Universității, să atragem cât mai mulți studenți atât din Europa cât și din afara ei. Am câștigat un proiect foarte importnat, finanțat de Comisia Europeană, în alianță cu 9 universități. Alianța din care facem parte a fost aleasă din 40 de alte alianțe care au concurat pentru proiect. Avem tot mai multe mobilități atât în interiorul cât și în exteriorul UE. Suntem primii în clasamentul național al finanțării proiectelor de mobilitate susținute din fondurile politicii externe (dedicate mobilității universitare din țări neasociate programelor Erasmus+) ale Uniunii Europene. Aproximativ un milion, dintr-un total de 8 milioane de euro (împărțiți între 44 de universități din România). Suntem aproape de a încheia proiectul prin care am reușit să reabilităm 7 clădiri”, a spus rectorul Constantin Bungău într-o conferință de presă organizată ieri, la Universitatea din Oradea.
În toate domeniile
A urmat apoi o prezentare a celor mai importante proiecte. Conf. univ. dr. Delia Pop de la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică a prezentat pe scurt un proiect gândit pentru a îmbunătăți relația cu mediul antreprenorial. În cadrul lui, studenții au participat la un concurs intitulat „AntreprenorIng 4.0”, la workshopuri, vizite la firme, concursuri de idei și planuri de afaceri. Proiectul a avut un buget de 138 de mii de lei.
Livia Bandici de la Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației a prezentat un alt proiect axat pe dezvoltarea capacității de cercetare a Universității, un proiect de aproape 300 de mii de lei (39 de mii de lei cofinanțare a Universității). Au fost renovate două laboratoare și cumpărate consumabile, substanțe, soluții pentru analize.
Decanul Facultății de Litere, Veronica Buciuman a prezentat un proiect care a vizat îmbunătățirea platformelor care susțin activitatea de secretariat, monitorizarea riscurilor de abandon școlar și dotarea a două laboratoare cu aparatura necesară învățării limbilor străine.
Aurelia - Ioana Chereji a vorbit despre proiectele derulate de Facultatea de Protecția Mediului prin care au fost renovate și modernizate săli și imobile ale bazelor didactice de la Stația Pomicolă și Parcul Dendrologic Gurahonț.
Nici latura privind cariera studenților nu a fost ignorată. Prin intermediul unui proiect de peste 170 de mii de lei Universitatea a căutat soluții pentru corelarea ofertei educaționale cu piața muncii. A fost organizat un tâtg de mentorat în care studenții au învățat cum să-și caute de lucru, să scrie CV-uri, scrisori de intenție și 3 workshopuri de voluntariar.
Marius Drugaș de la Facultatea de Științe Socio-Umane a vorbit despre un proiect în valoare de 226 de mii de lei prin care au fost consiliați în jur de 450 de elevi din mediul rural.
Un alt proiect important, despre care a vorbit conf. Sorin Buhaș, a vizat dezvoltarea capacității de cercetare și a fost axat pe integrarea cadrelor didactice și a studenților implicați în mobilități.
Digitalizare și sustenabilitate
Prorectorul Anca Dodescu a prezentat cele mai importante două proiecte, unul despre implementarea de tehnologii digitale la Universitate și al doilea despre dezvoltarea sustenabilă a instituției. Primul proiect, are o valoare de peste 30 de milioane de lei și vizează transformarea digitală profundă a Universității. 23 de milioane de lei vor fi investiți doar în achiziționarea de infrastructură.
„Al doilea proiect va debuta în 2023 și se va derula pe parcursul a 4 ani. EU GREEN este o alianță formată din nouă nouă universități europene: din Suedia, Polonia, Italia, Franța, Portugalia, Germania, Irlanda, România și Spania. EU GREEN beneficiază, din partea Agenției Europene pentru Educație și Cultură, de 14 milioane de euro, bani care vor fi investiți, de cele nouă universități membre în proiecte de educație, cercetare, internaționalizare, acces, diversitate și incluziune socială, management inovator sau antreprenoriat pentru sustenabilitate, dezvoltarea unor campusuri universitare sustenabile și sănătoase. 1,5 milioane de euro vor reveni Universității din Oradea”, a spus Anca Dodescu.
La finalul Conferinței, Constantin Bungău a spus că pentru 2023 Universitatea din Oradea își propune să păstreze acreditate toate domeniile, să finalizeze Centrul de transfer tehnologic, să crească în zona rankingurilor internaționale, să finalizeze clădirea Facultății de Muzică (Casa Muzicii) și clădirea M (unde va fi Clubul studenților).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.