Colegiul Național „Samuil Vulcan” a găzduit, vineri, 15 februarie, un eveniment educațional care a suscitat interesul întregii comunități școlare beiușene: lansarea proiectului intitulat „Vechile comori ale științei”.

 

Inițiat de elevii vulcaniști, îndrumați de profesorii de biologie, fizică și informatică din cadrul venerabilei instituții de învățământ, proiectul este derulat în parteneriat cu Fundația Culturală „Samuil Vulcan” și Fundația Comunitară Oradea, care au asigurat, de altfel, împreună cu alți cincisprezece sponsori, finanțarea necesară, de peste zece mii de lei.

Proiectul educațional „Vechile comori ale științei”, declarat câștigător la „Bursa talentelor” organizată de Fundația Comunitară Oradea în 2018, se desfășoară în perioada februarie-iunie 2019 și are ca scop modernizarea a două dintre  muzeele școlii – cele de științele naturii și fizică, precum și introducerea acestora în circuitele turistice local și județean.

Profesoara Violeta Popa-Bota, coordonatoare de proiect, a prezentat etapele acestuia: modernizarea muzeelor prin iluminarea exponatelor, achiziționarea de tablete pe care vor fi încărcate informații despre fiecare exponat; includerea muzeelor într-un circuit online; în lunile aprilie și mai, vor fi organizate workshop-uri pe teme de biologie și fizică, pentru elevii din școlile partenere, iar în mai va avea loc un simpozion al elevilor, pe teme științifice, grupul-țintă fiind format din toți elevii școlilor beiușene.

Cezar Kovacs, vicepreședintele Consiliului Județean al Elevilor, a prezentat echipa de proiect. Pe lângă Cezar, din echipă mai fac parte câțiva elevi vulcaniști – președintele Consiliului Școlar al Elevilor, George Toma, Maia Incer, Roberto Goicovici, Darius Panda și Cristian Popa, precum și profesorii Violeta Popa-Bota și Gelu Gabor (ambii, de biologie), Ilie Rus (fizică), Claudia Buran (informatică), Denisa Fășie, Ioana Rada, Melania Egyed, Alina Popa și Tamara Motorga (din catedra de limbi străine).

Profesorul Viorel Gavra, directorul adjunct al renumitei unități de învățământ beiușene și președinte al Fundației Culturale „Samuil Vulcan”, i-a felicitat pe toți cei implicați în elaborarea proiectului și a precizat că fundația amintită asigură zece la sută din sumele necesare derulării acestuia.