Larisa-Mădălina Munteanu, originară din Oradea şi absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, a avut oportunitatea de a promova excelenţa prin prisma mediului academic al Chinei, în cadrul competiţiei globale Youth Innovation Competition on Global Governance 2021.

Profitând de această şansă deosebită, Larisa a reprezentat în mod glorios nu doar cele două oraşe de suflet pentru ea, ci şi România. Ea a fost selectată pentru a doua oară în calitate de participant datorită eforturilor depuse în a consolida planuri sustenabile, benefice întregii societăţi. Chiar dacă în anul 2019 proiectul, susţinut în Indonezia, a fost conceput în echipă, anul acesta, ambiţia şi curajul au determinat-o să proiecteze, în mod independent, o convenţie globală sub egida digitalizării. În opinia Larisei, experienţa clădită în Indonezia a creat o bază solidă pentru evoluţia spiritului de cercetare şi pentru dezvoltarea adaptabilităţii în contexte internaţionale, unde nu există bariere socio-culturale, economice sau academice.

Prin urmare, deşi ediţia anterioară i-a oferit locul II în clasamentul pentru cea mai bună prezentare, anul acesta, juraţii au fost cu certitudine impresionați de performanţa sa. Această etapă a competiţiei promovează susţinerea unor discursuri concise, de maximum cinci minute, care să evidenţieze cele mai relevante puncte ale proiectului şi să stârnească interesul publicului. Însuşi titlul etapei, tradus ca „Luminează-ne, dar în mod rapid!”, subliniază criteriile de evaluare avute în vedere de juriu, participantul care reuşeşte să le îndeplinească în mod eficient fiind considerat „The Ignite Talk King/Queen”.

Totodată, încă din timpul facultăţii, pasiunea Larisei pentru domeniul Dreptului Digital s-a făcut resimţită, conducând la publicarea unor articole de specialitate într-o revistă adresată studenţilor de la Facultăţi de Drept din Uniunea Europeană. Temele alese au fost complexe, dar extrem de atractive: Dreptul de a fi uitat („right to be forgotten”), prevăzut de către Regulamentul general privind protecţia datelor (2016/679), respectiv Impactul pandemiei Covid-19 asupra fenomenului hărţuirii în mediul online („cyberstalking”).

Pe de altă parte, implicarea în dezbaterile globale a fost iniţial îmbinată cu dreptul mediului. Însă, anul acesta, pe fondul contribuţiilor aduse în cadrul programului de Master „International and Comparative Business Law”, Larisa a aprofundat două subiecte inovative: protecţia datelor şi inteligenţa artificială, abordate şi în lucrarea de disertaţie.

Aşadar, deşi situaţia dificilă creată de pandemia Covid-19 a obstrucţionat buna desfăşurare a mediului academic, participarea online a devenit o provocare pentru aceasta, materializându-se în cele din urmă într-un real succes.