13 premiere şi două festivaluri de anvergură - Stagiunea 2019-2020 la Teatrul Szigligeti
În stagiunea teatrală 2019/2020, Teatrul Szigligeti a programat 13 noi premiere, a patra ediție a Festivalului Teatrelor de Păpuși Profesioniste Maghiare din Transilvana (FuxFeszt), a opta ediție a Festivalului „HolnapUtán”, dar și multe alte evenimente. Stagiunea cu numărul 119 se va desfășura sub semnul reconstrucției, lucrările de modernizare a scenei mari fiind deja în plină derulare.
Astfel, grație unui proiect transfrontalier câștigat de Consiliul Județean Bihor, până în decembrie 2019, se vor desfășura lucrări în cadrul cărora podeaua scenei va fi schimbată în întregime, sistemul de sunet și lumini, respectiv cel de regie tehnică va fi reînnoit, podul scenei va fi parțial mecanizat, respectiv se vor achiziționa trape și o scenă turnantă. Proiectul supranumit „Romanian-Hungarian cross-border incubator for performing arts” îl are ca lider pe Teatrul Csokonai din Debrețin, partenerii fiind Primăria Municipiului Debrețin și Teatrul Szigligeti din Oradea. Valoarea integrală a proiectului este de 7.495.587,00 euro, din care Teatrului Szigligeti îi revine 1.029.546 euro, sumă compusă din finanțarea nerambursabilă ERDF (824.048,61 euro), cofinanțarea din bugetul de stat (126.031,55 euro), respectiv contribuția proprie a Teatrului Szigligeti, în valoare de 79.465,84 euro.
Pe timpul lucrărilor programate în prima jumătate a stagiunii, spectacolele Teatrului Szigligeti vor fi jucate în Studioul Szigligeti și în Teatrului Arcadia.
„În prima parte a stagiunii, din pricina lucrărilor, vom promova mai mult Centrul Multimedia al Szigligeti. Avem în vedere continuarea colaborării cu instituţiile de învăţământ din judeţ, printr-un nou program de mentorat dedicat amatorilor de teatru. Astfel, un regizor se va deplasa la şcoli şi va susţine workshopuri pentru elevi şi profesori. De asemenea, vom continua strategia prin care invităm regizori tineri la Szigligeti, dar vom avea şi nume de referinţă în programul stagiunii”, a spus managerul teatrului, Czvikker Katalin.
Noua stagiune va fi deschisă de evenimentele dedicate Zilei Dramei Maghiare, 21 septembrie, în cadrul cărora Trupa Szigligeti va pune în scenă singura dramă scrisă de Endre Ady, sub formă de teatru-lectură. Evenimentul va marca, totodată, și începutul stagiunii maghiare la Studioul Szigligeti, în repertoriul cărora apar opere deosebite ale dramaturgiei maghiare precum „Lala din țara zânelor”, o adaptare după romanul pentru tineret al scriitoarei Magda Szabó (regia: Tünde Tóth), sau una dintre cele mai frumoase povești de dragoste de Ernő Szép, „Salcâmii din parc”. În a doua parte a stagiunii, va avea loc premiera dramei câștigătoare a concursului de dramaturgie Drámázat: textul „Joacă de copil” de Sára O. Horváth, care va fi montat de Bálint Szilágyi.
În cursul toamnei, Ansamblul Nagyvárad va prezenta spectacolul folcloric regizat de Árpád Könczei, „Când ciobanul...”, iar în martie 2020, trupa pregătește o adaptare teatru-dans a marelui clasic, îndrăgit de multe generații, „Vuk” de István Fekete (regizor: Csaba Györfi).
Stagiune jubiliară la Trupa Lilliput
Stagiunea 2019/2020 marchează, de asemenea, 70 de ani de la începutul teatrului de păpuși în limba maghiară din Oradea. Stagiunea jubiliară va fi lansată cu a patra ediție a festivalului FuxFeszt. În cadrul evenimentului ce va avea loc între 30 septembrie și 5 octombrie, pe lângă spectacolele teatrelor de păpuși profesioniste maghiare din Transilvania, vor urca pe scenă trupe și artiști de renume din Ungaria, precum Teatrul de Păpuși „Griff” din Zalaegerszeg, Teatrul de Păpuși „Fabók Mancsi”, MárkusZínház, János Pályi, Anna Markó-Valentyik, Teatrul de Păpuși „Vojtina”, dar și Trupa „Bozsik Yvette”. Primul spectacol din stagiunea jubilară a Trupei Lilliput va fi „Pasărea fericirii”, în regia lui Attila Szabó. A doua premieră a trupei va fi „János Viteazul”, o adaptare la scenă a poemului omonim de Sándor Petőfi, regizată de Gyula Urbán. În a doua jumătate a stagiunii, Viktor J. Szabó pune în scenă o piesă contemporană pentru tineret, intitulată „Inimă-de-stea”, iar unul dintre fondatorii teatrului nostru păpuși, Lajos Seres, regizează „Galoșul fermecat” de Matveev.
Premiere la Sala Mare
În ceea ce priveşte premierele la Sala Mare, prima va avea loc în Noaptea de Revelion şi va fi opereta „Sybill” de Viktor Jacobi. Va fi prima oară când publicul orădean va putea urmări această poveste de dragoste dintre cântăreața parisiană Sybill și locotenentul Petrov, în seara de Revelion. Spectacolul va fi montat pe scenă de către unul dintre marile talente ale noii generații în teatrul muzical maghiar, Márk Tárnoki. După succesul spectacolului „Marea popoarelor”, Ansamblul Nagyvárad pregătește un nou spectacol de anvergură, în primele luni ale anului 2020. Spectacolul folcloric „Cântec ostășesc” va fi regizat de directorul artistic al Ansamblului Maghiar de Stat, Gábor Mihályi.
Seria premierelor la Sala Mare va fi continuată de „Răzbunarea (Familia Schroffenstein)” de Heinrich von Kleist, o poveste tip Romeo și Julieta, cu mult umor negru. Spectacolul va fi montat de Dániel Kovács D., câștigătorul premiului Junior Prima. Ultima premieră a stagiunii 2019/2020 va fi musicalul maghiar „Y”, un spectacol despre și pentru generația Y, adică „băștinașii digitali”, care va ilustra conflictele, problemele specifice acestora.
Vânzarea abonamentelor începe din data de 10 septembrie și se desfășoară până la sfârșitul lui noiembrie. Abonamentele libere sunt însă disponibile pe tot parcursul stagiunii. Având în vedere lucrările în desfășurare, abonamentele sunt valabile inclusiv la un spectacol-studio la liberă alegere. Mai multe informații se pot obţine la casieria Teatrului Szigligeti, sau online, pe pagina www.szigligeti.ro.
Totodată, spectatorii sunt informaţi că, din pricina lucrărilor stradale, agenția de bilete a teatrului se mută pe strada Moscovei nr. 7. În stagiunea 2019/2020, programul casieriei de schimbă astfel: Luni: închis; Marți, Joi: 10.00-19.00, Miercuri –Vineri 13.00-19.00. Casiera va fi deschisă şi cu o oră înaintea începerii spectacolelor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.