Împlinirea a 96 de ani de la eliberarea Oradiei a fost marcată, ieri, printr-un Te Deum la Biserica Militară "Sf. Gheorghe" şi un ceremonial militar la bustul generalului Traian Moşoiu. Manifestarea a fost "bruiată" de un incident, un orădean i-a strigat primarului Ilie Bolojan "lacheule" în momentul în care acesta îi îndemna pe orădeni să se informeze cu privire la referendumul din 10 mai.

Pe 20 aprilie Oradea sărbătoreşte un eveniment important din istoria sa: intrarea trupelor române în Oradea, la 20 aprilie 1919, în frunte cu generalul Traian Moșoiu. Ieri, la împlinirea a 96 de ani de la eliberarea Oradiei, municipalitatea, împreună cu Garnizoana, au organizat o serie de festivităţi, care au debutat la ora 12.00, cu un Te Deum la Biserica Militară "Sf. Gheorghe", oficiat de preotul Mircea Ioniţă. Ceremonialul militar a avut loc, potrivit tradiţiei, la bustul generalului Traian Moşoiu, în prezenţa a numeroase oficialităţi locale - primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan, prefectul Claudiu Pop, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ionel Avrigeanu, senatorul Gavrilă Ghilea, eurodeputatul Emilian Pavel, liderul PSD Bihor Ioan Mang etc.), consilieri locali, reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate, membri de partid, elevi, simpli orădeni, precum şi cadre militare active, în rezervă şi în retragere. Colonelul (r) Grigore Bartoş a prezentat desfăşurarea evenimentelor care au precedat eliberarea Oradiei, precum şi ce s-a întâmplat în data de 20 aprilie 1919, când Armata Română a intrat în oraşul de pe Crişul Repede, în frunte cu generalul Traian Moşoiu - "arhanghelul eliberării Oradiei". La final, Grigore Bartoş le-a transmis consilierilor locali rugămintea să lase statuile amplasate în Oradea de cadrele militare sau de Armata Română pe locurile lor.

 

Un incident "electoral"

A urmat primarul Ilie Bolojan, care, în timpul alocuţiunii sale a vorbit despre faptul că astfel de evenimente sunt un bun prilej pentru reflecţie. De asemenea, el a menţionat că, la nivel naţional, opoziţia nu trebuie să se opună atunci când puterea propune legi bune, iar la nivel local, dacă nu se implică "măcar să nu blocheze" proiectele importante. "Lipsa de credibilitate a lumii politice, din care fac şi eu parte, trebuie remediată, pentru că altfel şi eficienţa acţiunilor politice este afectată", a mai afirmat primarul Ilie Bolojan, după care le-a vorbit celor prezenţi despre "un moment important pentru oraşul nostru", mai exact, despre referendumul din 10 mai, când atât orădenii, cât şi locuitorii comunei Sînmartin sunt chemaţi la urne pentru a-şi spune părerea cu privire la posibila unificarea celor două unităţi administrativ teritoriale. "Suntem în situaţia în care putem opta pentru o dezvoltare singulară a oraşului sau pentru o dezvoltare integrată a zonei. Rugămintea mea e să vă documentaţi în legătură cu referendumul şi, indiferent cum veţi vota fiecare, să vă prezentaţi la vot", a fost îndemnul primarului, aplaudat de cei prezenţi. În timpul discursului referitor la unificarea Oradea-Sînmartin, un orădean i-a strigat de pe margine "Lacheule!". Acesta a fost luat în primire de jandarmi după terminarea ceremoniei, care l-au avertizat pentru "tulburarea liniştii publice". Mircea Tincuț - aşa cum s-a recomandat tânărul "turbulent" - a explicat motivul pentru care a recurs la acest gest: i s-a părut că nu este în regulă ca edilul să se folosească și de o astfel de aniversare pentru a face reclamă proiectului de unificare cu Sînmartinul. Totodată, el îl suspectează pe edilul şef al Oradiei că are interese ascunse pentru susţinerea acestui proiect, fără a explica însă în ce constau acestea.

În ceea ce priveşte ceremonialul militar, după cele două alocuţiuni a urmat un scurt recital de muzică patriotică susţinut de corul Traian Moşoiu, condus de dirijorul Ioan Fluieraş. Manifestarea s-a încheiat cu depunerea de coroane la bustul generalului Traian Moşoiu şi defilarea detaşamentului de onoare şi a muzicii militare.