44 de copii romi, români, maghiari și slovaci din clasele primare de la Luncșoara și Borod au avut vineri, la ora 11.00, ocazia să viziteze Grădina Zoologică din Oradea. Micuţii au fost încântaţi, mai ales că a fost prima excursie din viaţa lor.  

Fericiții excursioniști au învățat despre animale și păsări, s-au jucat și au derulat diverse activități împreună, organizate în Oradea, la Grădina Zoologică și  în Orășelul Copiilor, cu implicarea cadrelor didactice, specialiști ai Fundației Ruhama și voluntari.

Scopul evenimentului este promovarea modelelor pozitive de atitudini și de comportament prin valorizarea experiențelor individuale și dezvoltarea atitudinii tolerante și de bună conviețuire prin încurajarea efortului de a-l înțelege și sprijini pe celălalt.

"Şcoala şi familia nu reuşesc să răspundă tuturor nevoilor de educare şi socializare pe care le are copilul. Cu atât mai mult, copiii proveniți din cele mai izolate comunități de romi din județul Bihor au nevoie de activităţi intense de educare şi socializare care să eficientizeze procesul de integrare socială a acestora", a spus Florina Sarca, directoarea Liceului Teoretic "Gabriel Țepelea" Borod.

Copiii au fost încântaţi de ceea ce au văzut, mai ales că o parte dintre ei au fost pentru prima dată într-o excursie în afara localităţii.

"Excursia copiilor este un bun prilej de stimulare a interesului pentru cunoașterea unor locuri noi, pentru integrare, pentru consolidarea spiritului de echipă, a relațiilor de prietenie și pentru crearea unei ambianțe favorabile socializării", a declarat Adrian Matei Botici, directorul Școlii Gimnaziale "Alexandru Roman" din Aușeu.

Fundaţia Ruhama, împreună cu partenerii săi, implementează începând cu anul 2014, în Luncșoara și Borod, programe locale socio-educaţionale de sprijin integrate şi incluzive pentru copiii care au acces îngreunat la educaţie: Grădiniţe Estivale, Program Școală după școală, Programe de formare de abilități de viață și sociale pentru copii, Program de Şcoală a Părinţilor, Programe de cooperare Comunitate - Școală - Familie. Scopul acestor programe este de a creşte accesul copiilor defavorizaţi, al copiilor romi la educaţie, de reducere a abandonului şcolar şi de creştere a performanţelor şcolare, sporind astfel şansele pe termen lung ale copiilor defavorizaţi de a se integra social şi profesional.

Proiectul "Participare activă și deplină pentru educație de calitate în comunitățile interetnice rurale" este finanţat prin granturile SEE, 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, şi are o valoare de 83.300 euro.